Fotbalistul care în urmă cu cinci ani impresiona Liga 1 prin calitățile sale, Michael Ngadeu-Ngadjui, în trecut la FC Botoșani, se declară împlinit în ceea ce privește cariera profesională, după eforturile pe care le-a depus de-a lungul timpului.

Adus în Moldova în vara anului 2014, fundașul central camerunez avea deja un parcurs dificil în cariera sa, cu multe meciuri în ligile inferioare în Germania, din care părea că nu poate să evolueze profesional.

Ngadeu joacă în Europa League

La Botoșani a devenit rapid titular indiscutabil, s-a impus prin joc, pentru ca mai apoi să fie dorit de FCSB. Cu toate acestea, camerunezul a ales să plece în străinătate, la Slavia Praga, în schimbul a 500.000 de euro. În prezent, jucătorul activează în Belgia, la KAA Gent, formație prezentă în Europa League și își permite să dea sfaturi tinerilor fotbaliști aflați la început de drum.

Într-o postare pe Instagram, Ngadeu încearcă să-i motiveze pe cei tineri, prin propriul exemplu:

Acesta este un mesaj pe care vreau să-l transmi tuturor tinerilor africani. Dacă visezi un lucru, trebuie să te ridici şi să lupţi pentru realizarea acelui vis. Trebuie să munceşti pentru asta. Mulţi tineri africani nu mai visează. Totul pare prea uşor, cred că li se cuvine să primească totul de-a gata. Toţi cei care mă cunosc ştiu că a trebuit să muncesc foarte mult pentru a ajunge unde sunt acum.

Când am ajuns în Germania, tânăr fiind, nu aveam nimic. A trebuit să lupt din greu pentru a realiza ce. Nu exista o altă cale. Cel mai greu este să ne decidem să acţionăm. Simţiţi-vă liberi să faceţi acest apel către tineri, să nu renunţe niciodată. Credeţi în ceea ce vă doriţi.

Vor exista întotdeauna oameni care vor să vă împiedice să ajungeţi acolo unde vă doriţi. Oameni care vor să vă descurajeze. Am avut multe experienţe:  «Nu, nu poţi face asta», «Nu, nu este posibil», «Nu, asta e prea dificil pentru tine». Dar nu am ascultat niciodată aceste mesaje. Mi-am ascultat doar inima şi am obţinut tot ce îmi doream. Dar trebuie să reţineţi – în toate ţările în care am jucat fotbal am învăţat limba. Acum vorbesc franceză, engleză şi germană, dar am învăţat şi româna cât timp am evoluat acolo„, a declarat Ngadeu, în postarea sa de pe Instagram.

Odată cu transferul în Cehia, a venit şi convocarea la echipa naţională a Camerunului, pentru care a adunat, până în prezent, 20 de selecţii. Ngadeu a fost foarte aproape să semneze cu Fulham în urmă cu 3 sezoane, însă mutarea a picat în ultimul moment.