Două organizații ale elevilor – Colegiul Național al Elevilor și Asociația Elevilor din Constanța au solicitat Ministerului Educației și Cercetării, respectiv Guvernului României, să suspende cursurile în școli, pentru prevenirea răspândirii Covid-19.

Ulterior, Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că „nu există motive pentru închiderea școlilor, deoarece au fost semnalate doar patru cazuri confirmate”. Și studenții, prin Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, au solicitat Ministerului suspendarea cursurilor în universități, precum și luarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, „pentru siguranța membrilor comunității universitare”. ANOSR a arătat că „mii de studenți pășesc zilnic în amfiteatrele universităților, unde petrec aproximativ 8 ore pe zi, la distanțe extrem de apropiate. În aceste condiții, transmiterea virusului este garantată și considerăm că riscul de răspândire este vizibil amplificat”.

Atât solicitările elevilor, cât și cele ale studenților, au fost propuse mai departe Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, de către Grupul de suport tehnico-științific privind suspendarea cursurilor în școli și grădinițe.

Propunerea Grupului a fost acceptată de către membrii Comitetului Național, într-o ședință ce a avut loc luni, la ora 16. Comitetul a decis că elevii vor sta acasă de miercuri, 11 martie, până duminică, 22 martie. Închiderea facultăților rămâne, totuși, la latitudinea fiecărei universități în parte. Măsura poate fi prelungită și după data de 22 martie, dacă situația o cere.