PORTRET. Marius Croitoru este antrenorul momentului după victoria asupra FCSB. Fostul mijlocaș povestește cum îi învață pe jucători fotbalul de plăcere și explică rolul pe care l-a avut soția în viața și cariera lui, Ramona înscriindu-l la școala de antrenori!

-Domnule Croitoru, de un an v-ați lăsat de fotbal, apoi ați fost manager sportiv, acum antrenor și, practic, ați umilit FCSB, cea mai bună echipă din România, cum ați precizat. Un 2-0 care a fost văzut ca un 5-0 de către Gigi Becali. Cum a fost trecerea aceasta?
-S-o luăm în ordine. Eu toată viața m-am consultat cu familia, că de aceea mi-am întemeiat o familie. Și mi-am zis: «Când n-o să mai am plăcere să joc fotbal, mă las». Într-o zi, am venit acasă și i-am spus soției: «Ramona, gata, nu mai pot, nu mai am plăcere». «Mariuse, cum zici tu, dar gândește-te bine că nu se mai întoarce!». Eram la Timișoara, la ACS Poli, asta a fost. Nea Valer Iftime m-a sunat imediat: «Marius, hai acasă, la Botoșani, că aici e casa ta». A cântărit și asta, am ales imediat.

-Ca o paranteză, puțini cred că știu că nu sunteți moldovean la origini.
-Eu sunt de loc din Giurgiu, dar mă consider moldovean sută la sută. Casa mea e la Bacău, Moldova mi-a dat tot, fotbal, familie, când merg undeva așa mă prezint, moldovean.

Marius Croitoru: „Fotbalul E pe ochi Acu”

-Și cum a fost ca manager sportiv? Mai ales că erați șeful scoutingului.
-La primele două echipe. Am avut mereu mână liberă din partea domnului Iftime, pe această cale îi mulțumesc, mână liberă să fac fotbal, să mă ocup de el. «Mariuse, am încredere în ce propui tu ca-n mine!». Ce făceam: alegeam 3-4 fotbaliști și mergeam la antrenor, «e OK sau nu?». Apoi, cu timpul am decis direct, am avut încrederea conducerii. Au fost aduși, printre alții, Ongenda, Fabbrini, Ashkovski, Ofosu.

-Există vreun secret?
-Lucrez în fotbal de atâția ani și… E doar pe ochi acum! Bineînțeles, după ce studiezi ca într-o carte, caracteristici, comportament, dacă-ți permiți sau nu.

„Mariuse, du-te după suflet!”

ramona croitoru

-În spatele unui bărbat de succes stă o femeie la fel. Din prima etapă i-ați mulțumit soției, Ramona, pe care o sărutați cu foc după victoria cu FCSB.
-Ramona chiar e o femeie puternică. N-am cum să n-o menționez, pentru că ea m-a susținut ca jucător, iar acum datorită ei sunt antrenor.

-Adică?
-Păi, ea m-a înscris la școala de antrenori. Eram la pregătiri la Timișoara, știa ce vorbeam acasă și mi-a zis într-o zi: «Mariuse, vezi că de săptămâna viitoare începi școala la Chișinău! Cum care? De antrenori, asta ai nevoie!». Inițial, am zis că e o glumă.

-Cum e viața de familie?
-În termeni fotbalistici, suntem împreună din sezonul 2001/2002, avem 17 ani frumoși de căsătorie. Și nici nu s-a pus vreodată problema să stăm departe unul de altul. Ramona e puterea mea! Am ceea ce mi-am dorit, o femeie puternică, mi-a dăruit doi copii minunați, pe David, 16 ani, și pe Denisa, 12 ani.

-Vă ajută și la fotbal, cu un sfat, cu o vorbă bună?
-E pasionată de fotbal, toată viața am petrecut-o împreună lângă și cu fotbalul. Ramona are suflet de soție și de mamă, mă sprijină necondiționat, orice reușită e comună, dar în ciuda sufletului ei de microbist nu se bagă peste mine, peste meseria mea. Uite, de exemplu, înaintea meciului cu Steaua, aveam o dilemă: cu cine să încep titular în atac. «Mariuse, du-te după suflet, fă ceea ce crezi tu și ceea ce simți tu!», mi-a zis. Și l-am ales pe Andronic.

„DESTABILIZAȚI TRIUNGHIUL FCSB!”

-Credeți în inspirație divină?
-Inspirația o ai de la Dumnezeu, fără El ești nimic! Credința în Dumnezeu o ai în suflet, nu în gură. 

-Patronul Iftime spunea că i-ați zis că le veți da cu terenul în cap adversarilor din prima repriză. Care a fost planul, pe ce vă bazați?
-În primul rând, mă bazam pe starea lor de oboseală, nu e vreo mare filosofie. Îmi doream să bage titularii de la început, fiindcă am realizat că nu vor putea ține ritmul cu noi. Băgând primul „11” din start, FCSB mi-a ușurat munca. Le-am explicat jucătorilor ce voiam, exact.

-Mai exact?
-Să destabilizăm trioul roș-albaștrilor de la mijloc. Fiindcă astfel atacul nu va beneficia de mingi utile, periculoase, ci doar de faze lungi, mai ușor de eliminat. Centrul de greutate al Stelei este în triunghiul de la mijloc. 5-0 pentru Botoșani a zis domnul Becali că trebuia să fie? Păi, cam asta a fost realitatea.

„Iubesc fotbalul ofensiv și n-am teamă de nimeni în România”

-Cum este antrenorul Marius Croitoru?
-Eu vreau să jucăm un fotbal frumos. De la conducere n-am nicio presiune, nu mi s-a impus niciun obiectiv. Îmi place atacul, fotbalul frumos, ofensiv, ideile mele nu se vor schimba în niciun duel. Și n-am teamă de absolut nimeni în România!

-Vă gândiți măcar la play-off? Botoșaniul a mai jucat frumos, dar n-a ajuns acolo.
-Nu mă gândesc la nimic, e prea devreme. Eu am ideea asta: fotbalul se joacă de plăcere. Nu-i bag pe jucători în cantonament înaintea meciurilor de acasă, vin direct la stadion cu două ore înainte. Nici eu nu am suferit și nu sufăr cantonamentele. Asta e părerea mea.

-Până unde vreți să urcați în carieră?
-Aoleo, nici nu m-am apucat bine, e prea devreme să vorbim de așa ceva. Oricine își dorește sus, dar e devreme. Îmi doresc să fiu sănătos și să antrenez și-n străinătate, la un moment dat, după ce voi căpăta multă experiență și voi face rezultate pentru Botoșani. Mi-ar plăcea să plec direct afară de la Botoșani, așa am și promis. Eu sunt mulțumit cu ceea ce am la clubul meu, sunt fidel în viață și-n fotbal. Nu mi-a plăcut niciodată să pribegesc. La Botoșani consider că este cel mai bun mediu fotbalistic din țară.

„SUNT DUR PE TEREN, APOI FRATE MAI MARE”

-Spuneți-ne doi, trei fotbaliști care vor impresiona în acest sezon? Dar alții decât cei pe care îi laudă lumea.
-Chindriș și Hăruț vor ajunge de top, titulari la națională. Andronic, de asemenea, foarte bun și va crește frumos. Câmpanu e un altul.

-Sunteți încă tânăr, cum vă asimilează jucătorii?
-Sunt dur ca antrenor, acolo, pe teren, antrenamente, jocuri, dar în afara gazonului sunt fratele mai mare al jucătorilor. Iar ei trebuie să facă diferența între omul Croitoru și antrenorul Croitoru. Vreau să ne chinuim la antrenamente, ca să zâmbim la meci!

-Cine este modelul dumneavoastră ca antrenor?
-Gică Hagi.

ANTI-SPEECH, DIRECT LA OBIECT

-Cum credeți că vor gestiona jucătorii acest succes apreciat?
-Cu măsură, că n-am realizat nimic. Pentru mine, marți, când vorbesc cu tine, succesul cu Steaua e istorie, urmează un meci foarte dificil cu Gaz Metan. Pe jucători i-am lăsat liberi până miercuri ca să aibă timp să savureze victoria, să se bucure, că după aceea gata!

-Ce le-ați spus băieților înainte de meci?
-Eu vorbesc cu ei lucruri simple. Am fost căpitan pe la toate echipele pe unde am jucat, dar n-am ținut niciodată speech-uri. Eu vorbesc din suflet, iar ei au încredere în mine, văd că sunt curat. „Jucați fotbal de plăcere, iar oamenii ne vor aplauda la final. Să fiți fericiți la joc, că destul ne chinuim în timpul săptămânii”. Asta le-am spus. 

SURSA: GAZETA SPORTURILOR