Mai multi analisti politici din Europa si SUA, de regula apropiati ai democratilor, au acreditat ideea ca Trump si-ar putea abandona aliatii din Est, inclusiv Romania, la cheremul Rusiei. Expertii chestionati sunt insa de alta parere si vin cu argumente in acest sens.
Foto: Vladimir Putin si Donald Trump la summit-ul G20 din 2019, din Japonia. (Profimedia)
Vestea ca Donald Trump, odata revenit la Casa Alba, va decide inca din 2025 sistarea ajutorului acordat Ucrainei a creat o adevarata isterie. Ideea, cultivata, raspandita si amplificata de analisti apropiati de regula democratilor din SUA, a prins repede. Apoi, o declaratie data de Trump in acest an, scoasa din context, in care acesta spunea ca nu va interveni daca Rusia va ataca tari NATO care nu isi respecta angajamentul de a cheltui cel putin 2% pentru aparare, a provocat din nou panica. Intre timp, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi ca tara sa este deschisa sa discute cu viitoarea administratie americana, dupa victoria republicanului Donald Trump in alegerile prezidentiale.
Dar in ce masura ar fi dispus orgoliosul Trump sa puna capat oricarui sprijin pentru Ucraina sau chiar mai mult, sa cedeze estul Europei Federatiei Ruse ori pur si simplu sa dezangajeze SUA fata de NATO, ceea ce ar reprezenta finalmente tot o invitatie la actiune pentru rusi, este greu de anticipat. Exista insa un precedent, iar pana la urma, Donald Trump nici macar nu ar fi primul presedinte american care abandoneaza Europa de Est. Istoria aminteste ca in 1945, la Ialta, un alt presedinte american, Franklin Roosevelt, i-a pus pe tava lui Stalin jumatate din Europa, inclusiv Romania. Asa a devenit Romania, dar si cea mai mare parte a estului continentului, cu exceptia Greciei si a Turciei, un adevarat lagar rosu pentru aproape o jumatate de secol.
Opt decenii mai tarziu, in ce masura exista si acum acest risc, vor incerca sa explice doi cunoscuti experti.
Ucraina ar putea avea soarta Coreei
Politologul Alin Fumurescu, profesor la Houston University, in SUA, si Ioana Constantin Bercean, experta in relatii internationale, specializata pe analiza informatiilor si sociololgie politica in SUA si in zona Orientului Mijlociu, au acceptat o discutie pe marginea intrebarii care macina un continent intreg.
Alin Fumurescu nu crede in totalitate in acest scenariu, insa admite ca Trump ar putea fi tentat sa se inteleaga cu omologul sau rus in privinta Ucrainei. In opinia sa, marea problema a lui Donald Trump tine de faptul ca este imprevizibil, motiv pentru care este greu de anticipat ce s-ar putea decide sa faca la un moment dat.
Totul depinde de felul in care se va pozitiona in raport cu Rusia lui Putin. Daca se ajunge la o intelegere mai mult sau mai putin facuta pe sub masa intre Donald Trump si Putin, pe baza teritoriului ucrainean, ceva cedare de teritorii, poate o varianta de genul celei din Coreea, cu impartirea in Coreea de Sud si Coreea de Nord, nu ar trebui sa fim neaparat foarte surprinsi. Poate ca ultima varianta ar fi cat de cat acceptabila pentru Zelenski, in cazul in care nu mai are nimic de pierdut, spune profesorul roman.
Mai mare si mai puternic
Cu toate acestea, este de amintit si ca dupa 2014, anul in care Ucraina a fost pentru prima data agresata de Rusia si i-a fost luata Crimeea, Donald Trump a fost primul care a aprobat oferirea unui sprijin consistent pentru Kiev si nu democratul Barack Obama. Pe de alta parte, acelasi Trump a surprins in 2018, pe vremea primului sau mandat la Casa Alba, cand l-a ironizat pe omologul sau nord-coreean Kim Jong-Un, afirmand ca are un buton nuclear mai mare si mai puternic decat acesta. Episodul a fost rememorat si de Alin Fumurescu. Acest lucru arata cat de impredicitibil poate sa fie Trump si ca nimeni nu poate anticipa ce va urma – nici cei care se tem de ceea ce ar putea sa faca, nici cei care spun ca va fi un presedinte responsabil.
Pe de alta parte, vad ca deja Zelenski a stiut cum sa inceapa sa il perieze, as putea spune, pe Trump, cu o mare victorie.
In schimb, Alin Fumurescu este categoric atunci cand vine vorba despre cedarea intregii Europe de est rusilor. Trump nu va face acest lucru, dar chiar daca prin absurd ar fi tentat sa o faca, ar fi oprit, considera profesorul roman din Houston.
E un scenariu imposibil sa cedeze tot estul lui Putin! Plus ca asta nu depinde doar de Trump, depinde si de NATO. Si NATO nu poate face aceste scenarii falsasmagorice. Deci aici exista si frana NATO. Pe de alta parte, aici trebuie vazut si un alt detaliu. Donald Trump, ca presedinte, are puterea executiva in relatiile internationale. Senatul are si el putere executiva, iar deja este in mainile lui Trump. Dar, cu toate acestea, presedintele nu poate face chiar tot ce vrea. De exemplu, in materie de alocare de bani pentru Ucraina, presedintele poate lua decizii pana la un punct, dar nu o poate face la nesfarsit pentru ca punga, asa cum se spune aici, the power of the purse, depinde de Camera Reprezentantilor. Si acum va trebui sa asteptam cateva zile bune pana vom vedea daca si Camera Reprezentantilor va cadea sub controlul republicanilor si cu ce, la ce distanta. Pentru ca si asta va fi foarte important. Pentru ca sunt foarte multi factori care trebuie luati in considerare si e foarte greu de spus de acum, explica Fumurescu.
In loc de concluzie, Alin Fumurescu are un citat din Oliver Cromwell, fostul lider englez care a transformat Anglia intr-o republica federala, pentru scurt timp, in Evul Mediu. Mai exact, Europa ar trebui sa se pregateasca pentru orice, chiar daca este putin probabil sa se ajunga la un razboi.
In timpul razboiului civil din Anglia, in care partida parlamentara se batea cu partida pro-loialista, pro-regala, si a castigat pana la urma partida pro-parlamentara, condusa de catre Cromwell. Si atunci a fost si decapitat regele Charles I. Si el spunea in timpul razboiului:
Ioana Constantin Bercean nu crede ca vor exista modificari importante de politica externa. Ea aminteste ca republicanii si democratii au avut in ultimele decenii o politica externa comuna. Practic, Trump a continuat politica externa a lui Barack Obama, in timp ce Joe Biden nu a schimbat absolut nimic la acest capitol, dupa ce a ajuns la Casa Alba.
Americanii isi protejeaza oamenii si investitiile
Totusi, asta nu inseamna ca Romania nu poate si nu trebuie sa tinda spre mai bine. Romania este un important aliat pentru SUA, iar americanii nu isi vor abandona aliatii, indiferent de presedintii care se vor succeda la Casa Alba.
Romania trebuie sa joace inteligent. Romania trebuie sa-si foloseasca resursele umane, educate si informate. Romania trebuie in primul rand sa se asigure ca este la masa si nu in meniu. Romania trebuie sa invete sa ceara ceea ce are nevoie pentru ca americanii mereu spun asta si trebuie sa iesim putin din paradigma aceasta de a merge cu valul si sa avem propriile noastre pareri. Suntem pe frontul estic al Aliantei Nord-Atlantice. Suntem un partener de increderea al Statelor Unite. Intotdeauna a fost asa, au fost politici foarte bune in Romania, asumate de toate administratii prezidentiale. Dar trebuie sa incepem sa ne folosim resursa umana educata care intelege ce se intampla in lume, care intelege politica externa si o resursa umana care nu are teama aceasta constanta de a nu vorbi pentru a nu gresi, spune Ioana Constantin Bercean.
Pe de alta parte, adauga experta, Statele Unite nu vor vinde Estul Europei Federatiei Ruse, asa cum au incercat sa acrediteze ideea anumite voci apropiate democratilor.
Acestea sunt investitii nu doar militare, ci si economice. Si daca, pana la urma, spunem ca Donald Trump este un personaj care gandeste in paradigma din aceasta de afacere tranzactionala, pentru el orice investitie americana in Romania este un obiectiv care trebuie protejat, care trebuie aparat. Si asta este, de fapt, pentru toate administratiile americane. Ei isi protejeaza oamenii, interesele financiare si interesele strategice. Iar Romania este un punct de interes strategic pentru Statele Unite, explica Ioana Constantin Bercean.
Ce are de facut Romania
Asta inseamna ca Romania va trebui sa fie mai proactiva, iar diplomatia romaneasca mai ambitioasa si cu o mai mare stima de sine.
Aici trebuie sa fim si noi destepti si sa jucam inteligenti, sa ne punem pe masa ceea ce avem de oferit. Pentru ca daca mergi la piata si ai cele mai frumoase mere din piata, dar nu stii sa le vinzi, nimeni nu va cumpara de la tine sau va cumpara ocazional. Dar daca ma duc la piata si spun ca am cele mai frumoase mere si am si resursa umana din spate ca sa imi fac publicitate si reclama pentru acele mere, toata lumea le va cumpara de la mine. Adica asa am facut lucrurile. Asta depinde doar de noi, mai arata Ioana Constantin Bercean.
Nu in ultimul rand, Romania trebuie sa se asigure ca va fi la masa negocierilor si nu in meniu, asa cum s-a intamplat de multe ori in cazul tarilor mici.
Sa mergem, repet, sa mergem, sa stim, in primul rand, sa invatam ceea ce suntem, sa invatam si sa ne acceptam potentialul pe care il avem geopolitic, geostrategic si apoi cu acest potential si cu toate aceste elemente pozitive sau toate aceste avantaje, sa mergem sa le punem pe masa si sa negocem in jurul lor. Pentru ca pana la urma, fie ca-i Donald Trump, fie ca-i altcineva, americanilor le plac astfel de discutii, astfel de negocieri. Dar trebuie sa mergi cu ceva in mana. Repet, foarte important sa ne asiguram ca suntem la masa, nu in meniu. Pentru ca daca esti la masa, ai posibilitatea de a vorbi numele tau de a sustine cauza. Daca esti in meniu, vor decide altii pentru tine, incheie Ioana Constantin Bercean.
Lungime conținut: 20015 caractere