Doi comisar-șefi, soț și soție, Marius și Alina Badea, au fost condamnați pentru abuz în serviciu și fals. Ancheta, desfășurată de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați, a scos la iveală o schemă ingenioasă de evitare a unei amenzi de circulație.
Faptele comise: În data de 6 iulie 2024, Marius Badea, în timp ce conducea cu 108 km/h într-o zonă cu limita de viteză de 50 km/h, a fost oprit în trafic. Profitând de funcția sa de comisar-șef în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, a convins agenții constatatori să nu-i aplice amenda, ci să o aplice soției sale, Alina, care se afla în mașină.
Acuzațiile și recunoașterea vinovăției: Marius Badea a fost acuzat de instigare la fals în declarații, instigare la complicitate la fals în declarații și instigare la abuz în serviciu, beneficiind de un folos necuvenit. Alina Badea, comisar-șef la Direcția de Operațiuni Speciale a IGPR, a fost acuzată de fals în declarații și complicitate la abuz în serviciu, cu același beneficiu necuvenit. Cei doi și-au recunoscut faptele, optând pentru procedura simplificată de judecată pentru a beneficia de o pedeapsă mai ușoară.
Sentința: DNA a propus Tribunalului Vrancea condamnări cu suspendare. Marius Badea a primit 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendare pe durata a 2 ani și 4 luni de supraveghere, cu interdicția de a ocupa funcții publice pe un an. De asemenea, trebuie să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, la Arhiepiscopia Bucureștilor – Parohia Sfântul Gheorghe Nou, Protoieria Sector 3 al Capitalei sau la Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Alina Badea va executa 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare, cu aceleași condiții de supraveghere, interdicție și muncă neremunerată.
Procedura: Dosarul, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției, a fost înaintat Tribunalului Vrancea. Fapta comisă subminează încrederea publică în forțele de ordine, arătând necesitatea unei toleranțe zero față de corupție în rândul polițiștilor.
Concluzii: Cazul Badea ilustrează gravitatea abuzului în serviciu și falsului în declarații, subliniind necesitatea unor mecanisme eficiente de combatere a corupției în instituțiile statului. Pedeapsa aplicată, deși cu suspendare, transmite un mesaj clar: infracțiunile comise de funcționarii publici nu vor rămâne nepedepsite.