Romania este tinta unor atacuri cibernetice rusești, utilizând arme de război electronic. Generalul (r) Dan Grecu avertizează asupra pericolului reprezentat de bruiajul GPS rusesc pentru aviația civilă română, amintind de războiul electronic declanșat de fosta URSS în timpul Revoluției.
Avertismentul contrazice asigurările ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că problema nu afectează siguranța zborurilor.
Generalul Grecu, decorat de două ori de americani în Irak și Afganistan, doctor în științe militare și informații, și proaspăt numit președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, subliniază gravitatea situației. El se aliniază raportului OPS Group – un grup de analize OSINT, colaborând cu Ministerul britanic al Apărării, NASA și experți israelieni în cybersecurity – care indică faptul că 90% din semnalele GPS false din estul României provin din Crimeea, afectând traficul aerian între UE și Asia.
Raportul OPS Group detaliază: Regiunea de informații legate de zbor București-România, cadranul sud-estic al FIR (Flight Information Region) înregistrează 90% din semnalele false, între Brașov, București și Constanța. Traficul aerian UE-Asia este cel mai afectat, semnalele false indicând Simferopol. 231 de zboruri au experimentat semnale false de GPS în perioada 15 iulie – 15 august 2024.
Raspunsul ministrului Grindeanu la o întrebare parlamentară afirmă că incidentele de pierdere a semnalului GPS nu afectează siguranța zborurilor, deoarece ROMATSA furnizează mijloace convenționale de navigație rezistente la bruiaj. Generalul Grecu contrazice această afirmație, explicând impactul asupra aviației civile: Federatia Rusă folosește bruiajul GPS, împiedicând avioanele să-și determine poziția corectă. Fenomenul a fost observat în statele baltice, Finlanda, Polonia și, în România, în Dobrogea și sudul Moldovei.
Generalul Grecu consideră acest bruiaj o formă de război hibrid, război electronic, fără a implica o stare de război directă între România și Rusia. Scopul este de a provoca pagube economice companiilor aeriene străine din țări considerate ostile. Există riscul unor accidente aeriene, prin pierderea orientării avioanelor.
Rusia are și sisteme complexe de bruiaj, afectând uneori aviația militară și dronele. Spre deosebire de GPS, Rusia utilizează GLONASS, propriul sistem global de navigație prin satelit, mai eficient în zona nordică. Intensitatea bruiajului a variat, dar recent a crescut.
Aviația militară are metode de evitare a bruiajului GPS, spre deosebire de aviația civilă. Războiul electronic rusesc împotriva dronelor militare și avioanelor implică sisteme tactice, operaționale și strategice, de la 15 la 30 km rază de acțiune pentru dronele CPV, cu sisteme mai complexe pentru dronele de dimensiuni mari.
Generalul Grecu avertizează asupra capacităților rusești în războiul electronic, superioare chiar și unor capabilități NATO. El își amintește de războiul electronic din timpul Revoluției din 1989, când forțele armate române au fost ținta unor simulații aeriene, utilizându-se reflectoare care imitau ținte aeriene.
Tehnologia de război electronic s-a dezvoltat semnificativ în ultimii 35 de ani, de la poliedre metalice reflectorizante la crearea imaginilor false de ținte prin mijloace radioelectronice și impulsuri magnetice.
Concluzia este clară: România se confruntă cu o amenințare reală din partea Rusiei, utilizând arme de război electronic. Este esențială o reacție promptă și eficientă pentru a proteja aviația civilă și securitatea națională.