Armand Gosu, istoric roman inclus de Kremlin pe lista ‘agentilor straini’, lanseaza un avertisment crucial inaintea alegerilor prezidentiale din Republica Moldova: o potentiala infrangere a Maiei Sandu in turul 2 ar putea fi un dezastru pentru tara. Chiar si o victorie a Maiei Sandu, desi absolut necesara pentru mentinerea sperantei, nu garanteaza viitorul Republicii Moldova.
Batalia pentru fiecare vot
Alegerile din Republica Moldova sunt evenimentul principal al acestui weekend, iar confruntarea dintre Maia Sandu si Alexandr Stoianoglo va avea un impact decisiv asupra micului stat de peste Prut. Armand Gosu, expert in spatiul ex-sovietic, avertizeaza ca pentru fortele pro-ruse va fi o batalie decisiva. El anticipeaza probleme cauzate de influenta Moscovei si subliniaza importanta cruciala a votului diasporei.
Gosu atrage atentia asupra faptului ca fiecare vot conteaza si ca va fi o competitie intre vointa libera a alegatorilor si capacitatea retelelor finantate din Rusia de a cumpara voturi. Similar referendumului pentru integrarea in Uniunea Europeana, se asteapta ca fortele pro-occidentale sa obtina o victorie la limita, dar nimic nu este garantat. Mobilizarea diasporei ar putea fi factorul decisiv in salvarea vectorului pro-vestic al tarii.
Riscuri si mize
Exista riscul ca fortele pro-ruse sa incerce sa cumpere voturi pentru a-l impune pe Alexandr Stoianoglo, asa cum s-a intamplat in primul tur si la referendum. Analistii considera ca alegerile parlamentare din 2025 vor fi chiar mai importante decat cele prezidentiale, deoarece o dominanta pro-rusa in Parlament ar putea izola presedintele, chiar daca Maia Sandu castiga acum al doilea mandat. Armand Gosu subliniaza importanta egala a tuturor acestor alegeri, avertizand ca o infrangere a Maiei Sandu ar fi fatala pentru Republica Moldova. O victorie a sa ar reprezenta doar castigarea unei batalii, nu a intregului razboi, soarta tarii urmand a se decide la alegerile parlamentare.
Coalitie impotriva Maiei Sandu
Maia Sandu se confrunta cu o misiune dificila in acest tur 2, avand in fata o coalitie formata din partide de toate culorile politice, sustinute de Kremlin, care incearca sa-i asigure victoria lui Stoianoglo. Miza alegerilor parlamentare din 2025 este enorma, iar o infrangere a Maiei Sandu ar deschide calea fortelor pro-ruse. Daca Maia Sandu castiga alegerile prezidentiale, fortele pro-europene vor avea o sansa la parlamentarele de anul viitor, dar totul va fi la limita.
Turul doi al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova are loc duminica, 3 noiembrie, iar Maia Sandu, candidata PAS, si Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, se lupta pentru functia de presedinte. Maia Sandu are, teoretic, prima sansa, dupa ce in primul tur a obtinut aproape dublul voturilor lui Stoianoglo (42,37% fata de 26,02%).