Amendamentele pentru legiferarea centurilor verzi la nivel național au fost adoptate în unanimitate de Comisia pentru mediu și echilibru ecologic a Camerei Deputaților. Un pas crucial spre protejarea pădurilor din jurul orașelor, amendamentele necesită acum votul comisiilor de agricultură și juridică înainte de a ajunge în plen.
Odată legiferate, aceste amendamente vor proteja pădurile din jurul orașelor, interzicând tăierile comerciale, permițând doar cele pentru regenerare forestieră. Noul Cod Silvic, de care depinde plata 4 din PNRR, a fost votat de comisia de mediu, fiind considerat for decizional. Alături de comisiile de agricultură și juridică, comisia de mediu este una dintre cele trei comisii raportoare.
Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, un demers apolitic, a redactat și depus amendamentele la noul cod silvic, având susținerea oficială a Ministerului Mediului. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, subliniază importanța accesului la natură și pădure pentru sănătate și bunăstare, pledând pentru centuri verzi în jurul fiecărei aglomerări urbane.
Un vot pentru orașe mai sănătoase
Alex Gavan, conservationist și fondator al Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, salută votul comisiei de mediu, considerându-l un pas major cu consecințe pozitive pentru milioane de români. El subliniază beneficiile pentru orașe mai sănătoase și reziliente climatic, îndemnând la votarea rapidă a codului, fără amânări nejustificate.
Protecția pădurilor din Ilfov, esențială pentru viitoarea Centură Verde București-Ilfov, a fost menținută conform formei adoptate de Senat. Recent, a avut loc prima întâlnire a grupului de lucru pentru implementarea Memorandumului pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, semnat de liderii politici principali, marcând începutul creării planului operațional pentru centura verde a Capitalei.
Centura Verde București-Ilfov (www.centuraverde.ro) este un proiect de sănătate publică cu impact social și antipoluare, contribuind la atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Cei trei piloni ai proiectului sunt protejarea pădurilor existente în Ilfov, împăduriri și reîmpăduriri, și accesul publicului la păduri. Inițiativa Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde a fost generată de poluarea dramatică din București și alte orașe, combinată cu tăierile de păduri din zonele periurbane. Platforma reunește peste 150 de ONG-uri, grupuri civice și persoane publice.
Cu doar 16% suprafață împădurită, Ilfovul este considerat, conform Codului Silvic, zonă cu deficit de vegetație forestieră. Majoritatea pădurilor din județ sunt încadrate ca păduri cu funcții de protecție, predominant sociale. Realitatea din teren este însă diferită. Doar tăierile legale au totalizat anual, în ultimii 10 ani, echivalentul a 4000-5000 de camioane cu lemne, o cantitate semnificativă având în vedere puținele păduri rămase. Bucureștiul, una dintre cele mai poluate capitale din UE, înregistrează și cel mai mare cost social cauzat de poluare, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde de euro.