Dumitru Andresoi, supranumit regele ciobanilor, oier hunedorean din tata-n fiu, a fost considerat mult timp un model de antreprenoriat zootehnic. Averea sa impresionantă, acumulată prin creșterea ovinelor, a atras admirația multora. Însă, recent, Andresoi a fost reținut pentru 24 de ore, fiind suspectat de fraudarea fondurilor europene, alături de doi funcționari APIA Hunedoara.
Ascensiunea unui imperiu oier
Andresoi și-a început activitatea în creșterea ovinelor în 2001, cu doar 80 de oi din rasa țurcană. În decurs de 10 ani, afacerea sa a cunoscut o expansiune remarcabilă, ajungând să dețină zeci de mii de oi, mii de hectare de teren și o avere estimată la peste 25 de milioane de euro în 2016.
A devenit președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, deținând Registrul Genealogic pentru rasa țurcană, și un important exportator de ovine, în special către țările arabe. Chiar și-a achiziționat un vapor de 5 milioane de euro, cu o capacitate de 30.000 de capete, pentru a facilita exporturile. În 2015, a exportat peste 800.000 de berbecuți în Libia.
Succesul său financiar i-a adus și influență, dezvoltând relații puternice la Ministerul Agriculturii, pe care le-a folosit adesea pentru a reprezenta interesele oierilor în alocarea fondurilor guvernamentale.
De la succes la suspiciune
Imaginea idilică a ciobanului harnic și cinstit a fost umbrită de controverse. În 2011, Andresoi a fost acuzat de evaziune fiscală, iar în 2014 a fost condamnat de Tribunalul Hunedoara. De asemenea, au existat acuzații neoficiale privind emiterea de certificate de origine false pentru berbeci, în scopul obținerii de subvenții necuvenite.
Schema de fraudă
Ancheta Parchetului European a scos la iveală o schemă complexă de fraudare a fondurilor europene, în care ar fi fost implicați Andresoi și cei doi funcționari APIA. În perioada 2018-2023, Andresoi ar fi arendat terenuri impădurite, neeligibile pentru subvenții la pășunat, pe numele părinților săi sau al unei firme controlate de el. Ulterior, cu ajutorul funcționarilor APIA, ar fi obținut subvenții pentru alte terenuri eligibile, din aceleași comune, dar pentru care nu deținea acte. Funcționarii APIA ar fi închis ochii la ilegalități și ar fi decontat subvențiile. Prejudiciul estimat se ridică la 2,2 milioane de euro, la care se adaugă o altă cerere de 1,6 milioane de euro, depusă la APIA, dar neplatită, datorită declanșării anchetei.
Verificări și consecințe
Verificările efectuate în cadrul anchetei au arătat că 85% din suprafața declarată la APIA nu corespundea cu cea arendată în acte de Andresoi. Regele ciobanilor, odată un simbol al succesului în zootehnie, se confruntă acum cu acuzații grave, care ar putea duce la consecințe penale severe. Cazul său ridică semne de întrebare cu privire la transparența și controlul alocării fondurilor europene în agricultură.
Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile continuă să adune probe pentru a stabili întreaga amploare a fraudei și pentru a trage la răspundere pe toți cei implicați.