Matteo Politi, condamnat in Romania pentru fals in acte si fals in profesia de medic, sustine cu vehementa ca autoritatile romane l-au condamnat pe nedrept, acuzandu-le de coruptie. Ironia sortii vrea ca in Italia, tara sa natala, el sa practice medicina fara niciun fel de obstacol.
Politi, care a practicat chirurgia estetica timp de cinci ani in Romania, a acordat un amplu interviu, detaliind cu amanuntime experienta sa dureroasa. Potrivit declaratiilor sale, toate actele sale emise de Universitatea de Medicina din Kosovo au fost recunoscute in Italia, cerand ca Romania sa adopte aceeasi decizie. El declara: Am primit condamnarea in martie 2023 pentru inselaciune, acuzat ca am pretins a fi medic si ca actele mele sunt false pentru statul roman. In iunie, un alt dosar, pentru vatamare corporala, a fost clasat din lipsa probelor. Expertizele medico-legale au fost inexistente, iar absenta lor a facut ca procesul sa fie lipsit de substanta. Nu a existat nicio petitie legala sustinuta, doar marturii de la fosta mea iubita si o alta cetateana romana din Italia. Ironic, pe pagina 16 a clasarii oficiale se mentioneaza recunoasterea diplomei mele din Kosovo, verificata de politie cu facultatea respectiva, iar in ciuda acestui fapt, condamnarea initiala nu a fost anulata. Este o adevarata bataie de joc!
Acusatiile sale vizeaza si modul in care s-a desfasurat procesul. Politi afirma ca s-au depus probe false initial, in timp ce probele reale, care demonstreaza veridicitatea actelor sale, au fost prezentate ulterior, dupa clasarea cauzei pentru vatamare corporala. El sustine ca procurorul a refuzat sa se prezinte cand avocatul sau a solicitat o intalnire. O adeverinta de la facultatea unde a studiat, cu data din 2017, a fost falsificata, data fiind modificata in 2019, moment in care dosarul a fost instrumentat. Am adus actele la Ambasada Serbiei din Romania, am vorbit cu consulul si am inregistrat audio intalnirea. Am intrebat daca ei au falsificat documentul. Raspunsul a fost negativ. Procurorul a actionat ilegal, stampila si semnatura fiind false. Procesul de verificare a fost ilegal, nefiind facut printr-o comisie specializata. Am fost condamnat cu probe false, prin coruptie.
Politi subliniaza faptul ca daca actele sale sunt false, cum de toate examenele sale au fost recunoscute? Procesul de echivalare a diplomelor de la universitatile straine nu este direct, dar in cazul sau, actele sale au fost verificate si declarate legitime, fiind inscris la anul 4 de studii in Italia. Intreaba retoric: Daca Italia m-a recunoscut si a facut verificarea cu Ministerul din Serbia, cum ma poate acuza Romania de escrocherie?
In Italia, Politi este un om liber, nefiind niciodata arestat decat preventiv, pentru 24 de ore. El si-a prezentat cazul la televizune, iar unii ziaristi romani i-au dat dreptate. Se intreaba retoric de ce in Romania nu se spune adevarul, fiind condamnat cu probe false, desi are documentele originale si un doctorat in cercetare. Mentioneaza ca a fost pacalit de Laura Feldrihan si ca nu este fapta penala sa lucrezi fara Colegiul Medicilor, fiind blocat in Romania timp de patru ani.
El detaliaza procedurile de echivalare a diplomelor in Italia, mentionand ca exista doua posibilitati: direct la Ministerul Sanatatii sau prin facultate, printr-un concurs cu acte legalizate si Bacalaureatul recunoscut. Durata procesului de verificare este de 3-3,5 luni, iar din anul 4 pana in anul 6 de studii trebuie efectuat stagiul in spital, cu o frecventa optionala, practicand part-time.
Concluzionand, Politi sustine ca daca actele sale nu sunt false in Italia, Romania este obligata sa le recunoasca, conform legislatiei spatiului european. Italia asteapta anularea condamnarii, pentru ca daca Politi paraseste Italia, mandatul de condamnare ramane valabil si poate fi arestat in orice tara din spatiul european. Romania ar trebui sa anuleze condamnarea bazata pe acte false sau, in caz contrar, sa anuleze condamnarea in baza Conventiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
In noiembrie, cererea de revizuire a fost respinsa de Judecatoria Sectorului 1 fara nicio motivare, un fapt care, in opinia sa, face cererea nula. Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 a cerut anularea condamnarii, dar aceasta solicitare a fost ignorata. Doamna procuror care a cerut anularea condamnarii, in instanta a sustinut contrariul.
Povestea lui Matteo Politi arunca o lumina neplacuta asupra sistemului judiciar roman, ridicand semne de intrebare serioase cu privire la justetea deciziilor judiciare si la posibilele influente corupte.