Consiliul Județean Covasna ia o poziție fermă și anunță că va contesta în instanță acțiunea unei asociații care se opune împușcării urșilor. Decizia a fost luată în unanimitate de consilierii județeni, la solicitarea președintelui Tamás Sándor. Oare siguranța cetățenilor poate fi pusă sub semnul întrebării de o astfel de contestație?
Covasna intră în luptă! Județul Covasna se alătură Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna în procesul civil împotriva Asociației Alianța pentru Combaterea Abuzurilor (ACA) din Brașov, solicitând respingerea acțiunii care vizează suspendarea autorizațiilor de recoltare a animalelor din fauna sălbatică, conform declarațiilor președintelui CJ Covasna, Tamás Sándor.
Președintele CJ Covasna subliniază faptul că solicitarea asociației de suspendare a actelor administrative afectează direct interesele legitime ale fiecărui cetățean și turist din județ. Pagubele provocate de urși sunt numeroase, iar autoritățile sunt obligate să intervină pentru a proteja viețile oamenilor. Nu este oare evident că siguranța comunității trebuie să fie prioritară?
„Viata oamenilor este pe primul loc – nimeni nu poate pune la indoiala acest lucru! Aceasta asociatie de apartament, fara personalitate juridica, cere in instanta suspendarea autorizatiilor care acorda posibilitatea interventiei acolo unde ursii pun in pericol viata oamenilor. Legea ne-a oferit, in sfarsit, posibilitatea de a face acest lucru, dupa de ani de zile in care populatia a asistat neputincioasa cum ursii se plimba prin localitati punand in pericol viata si bunurile oamenilor”, a declarat Tamás Sándor.
Statisticile sunt alarmante: 300 de persoane rănite și 26 de decese din 2016, în urma atacurilor urșilor. O cifră șocantă în comparație cu perioada 1990-2016, când doar 4 persoane au fost rănite, fără niciun deces. Numărul urșilor din Covasna s-a dublat între 2013 și 2024, de la 1045 la 2263 de exemplare.
Covasna nu este singură în această luptă. Alte autorități locale s-au alăturat procesului pentru a susține gestionarea populației de urși și îndepărtarea exemplarelor periculoase. Conform legii aprobate de Parlament, 54 de urși din fondurile de vânătoare din Covasna ar urma să fie împușcați până la sfârșitul anului.
Consilierii județeni din Covasna au votat în unanimitate intervenția în proces, demonstrând unitatea și hotărârea în protejarea comunității.