Constantin, un bărbat în vârstă de 47 de ani din Iași, cu handicap mental și cu o pensie de boală de 375 de lei, a fost amendat în două zile consecutive, cu 3.000 de lei, respectiv cu 2.000 de lei, pentru că s-ar fi plimbat pe strada pe care locuiește, fără să fi completat declarația pe proprie răspundere. Acesta și-ar putea plăti amenzile într-un an și aproape două luni, dacă nu ar mai mânca nimic în toată perioada asta. Libertatea a vorbit cu bărbatul și îi prezintă povestea.

A săvârșit următoarele

Prima dată l-a amendat Poliția Română pe 12 aprilie, ora 23.30, cu suma de 3.000 de lei. A săvârșit următoarele: a fost depistat pe str. Păcurari fără a lua măsurile necesare de prevenire a virusului Covid-19, neputându-și justifica prezența în zonă, neavând declarația pe proprie răspundere. A doua amendă a venit de la Poliția Locală pe 13 aprilie, ora 15.55, suma de 2.000 de lei. A fost depistat în timp ce circula pe str. Păcurari, fără motiv întemeiat și fără a deține declarație pe propria răspundere.

Str. Păcurari, unde Constantin a fost găsit și amendat de Poliția Locală și de cea Națională, e strada unde bărbatul locuiește. 

Acolo sunt mai multe case care aparțin fondului locativ al orașului, în care sunt locuințe sociale. Primarul Iașiului, Mihai Chirică, a început de câțiva ani demolarea acestor imobile de locuințe sociale în care trăiesc oameni cu venituri foarte mici, numindu-le ”pericole sociale”. 

A mers să-și ia de mâncare de la magazin

Libertatea a reușit să stea de vorbă cu Constantin. Acesta spune că nu a știut că trebuie să completeze declarația aceea. A ieșit seara să își ia o cafea și l-au oprit polițiștii.

”Era o patrulă de poliție și poliția militară. M-o oprit. Prezentați un buletin. L-am prezentat. Știți că dumneavoastră nu aveți voie de la ora zece pe stradă. Am zis, domnu, îmi cer scuze, nu am știut nimic. Atâta m-am apropiat să îmi iau o cafea.”

Bărbatul locuiește într-o singură cameră, pentru care plătește chirie la stat. Stă acolo din 1995. Nu are televizor sau acces la internet. Are un aparat de radio, la care mai ascultă dimineața Radio România Actualități. Constantin spune că polițiștii nu i-au vorbit urât. ”Ei au făcut dreptate. O fost greșealea mea, care eu nu am știut.”

A doua zi, când l-au amendat din nou, mergea la Profi să își ia o pâine. Spune că de data asta și-a completat de mână o declarație, dar l-au amendat oricum. ”Am avut declarație, am avut mănuși, am avut și mască. Le-am zis că mă duc să-mi iau ceva de mâncare la marketul Profi. Și mi-a dat amendă nevinovat.”

”Cu amenda asta, eu nu mai am putere, nu mai am putere”, spune Constantin în lacrimi.

”Îl văd totdeauna singur”

Povestea amenzilor a fost postată pe Facebook de Nicu Roșu, un antreprenor din Iași care are birou aproape de locuința bărbatului.

Citeşte întreaga ştire: Un bărbat din Iași cu pensie de handicap de 375 de lei, amendat cu 5.000 de lei. Care e povestea lui

Aproape de firma mea stă un om sărman, singur cuc, singurul lui venit fiind de 375 RON lunar, un ajutor pentru persoane…

Publicată de Nicu Rosu pe Joi, 16 aprilie 2020