Sângele bărbaţilor prezintă niveluri mai ridicate în comparaţie cu femeile ale unei enzime-cheie utilizate de noul coronavirus pentru a infecta celulele, conform rezultatelor de luni ale unui important studiu european. Aceasta ar putea explica de ce bărbații sunt mult mai vulnerabili la COVID-19, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2) se găseşte în inimă, rinichi şi în alte organe. În cazul COVID-19 – boala respiratorie cauzată de noul coronavirus – se crede că aceasta joacă un rol în modul în care infecţia progresează în plămâni.

Studiul, publicat în European Heart Journal, a descoperit totodată că inhibitorii ACE sau blocanţii receptorilor angiotensinei (ARB), medicamentele prescrise pe scară largă, nu au condus la concentraţii mai mari ale ACE2 şi, prin urmare, nu ar trebui să crească riscul de COVID-19 în cazul persoanelor care le iau.

Inhibitorii ACE şi ARB sunt prescrişi pe scară largă pacienţilor cu insuficienţă cardiacă congestivă, diabet sau boli renale. Medicamentele reprezintă miliarde de dolari în vânzări pe bază de reţetă la nivel mondial.

„Constatările noastre nu susţin întreruperea acestor medicamente la pacienţii cu COVID-19”, a declarat conducătorul studiului, Adriaan Voors, profesor de cardiologie la Centrul Medical Universitar (UMC) din Groningen, Olanda.

Studiul a început înainte de pandemia de coronavirus, au precizat cercetătorii, astfel că nu a inclus pacienţi cu COVID-19.

Însă, când alte cercetări au început să indice că ACE2 este o enzimă cheie din spatele modului în care noul coronavirus pătrunde în celule, Voors şi echipa sa au observat suprapuneri importante cu studiul lor.

„Când am descoperit că unul dintre cei mai puternici indicatori biologici, ACE2, era mult mai mare la bărbaţi decât la femei, mi-am dat seama că acest lucru avea potenţialul de a explica de ce bărbaţii au un risc mai mare de deces asociat COVID-19 în comparaţie cu femeile”, a declarat Iziah Sama, medic la UMC Groningen, coautor al studiului.

ACE2 este un receptor de pe suprafaţa celulelor care se leagă cu noul coronavirus şi îi permite acestuia să pătrundă în celule şi să le infecteze.

Sama şi Voors au menţionat că, la fel ca şi în plămân, ACE2 se găseşte în inimă, rinichi, în ţesuturile care căptuşesc vasele de sânge şi, în niveluri deosebit de ridicate, în testicule.

Ei au indicat că prezenţa sa în testicule ar putea explica parţial concentraţii mai mari de ACE2 la bărbaţi şi de ce bărbaţii sunt mai vulnerabili la COVID-19.

sursa:digi24.ro