Raed Arafat și Adrian Streinu-Cercel sunt acuzați că au încălcat independența justiției! Aceasta din cauza declarațiilor legate de achizițiile publice realizate în perioada stării de urgență din România.

Forumul Judecătorilor din România (FJR) şi Iniţiativa pentru Justiţie solicită Consiliului Superior al Magistraturii să apere independenţa sistemului judiciar în raport cu declaraţiile şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi directorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Matei Balş”.

“Declaraţiile unor reprezentanţi oficiali ai statului român sau ai entităţilor publice implicate în demersurile de combatere a actualei pandemii, de natură a pune presiune asupra activităţii procurorilor în aspecte vizând eventuale cercetări judiciare asupra achiziţiilor publice realizate în această perioadă, precum şi a judecătorilor, cu ocazia soluţionării unor asemenea dosare, sunt nepotrivite şi pot afecta independenţa sistemului judiciar”, au precizat magistraţii în solicitarea transmisă CSM.

De la ce a pornit totul? Streinu-Cercel a declarat deunăzi la un post TV:

”După ce se termină bolâşniţa asta, pandemia, or sa vină alţii să ne tragă de mânecă: dar cum aţi realizat voi achiziţiile? Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor”.

Iar Arafat a declarat, printre altele, tot la un post TV:

”Cine a ocolit birocraţia acum pentru achiziţii sanitare să nu fie pedepsit! Dacă mergem pe oportunitate, pe faptul că cineva nu a respectat o regulă sau a mers mai repede ca să rezolve o problemă, atunci avem o mare problemă. Nimeni n-o să mai facă nimic pe viitor. Pentru aspectele reale de corupţie nu ai ce zice, dar dacă pentru depăşirea unor aspecte birocratice cineva a încălcat o procedură, o regulă, luând în considerare că azi discutam de măşti şi peste două ore nu mai erau şi trebuia să te mişti foarte rapid”.