Cei 15 medici si asistenți români, care timp de două săptămâni i-au ajutat pe colegii de la un spital din Lombardia la tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus și-au încheiat misiunea și s-au întors în țară în 25 aprilie. Printre ei, Maria, medic SMURD. Credea că nimic nu o mai poate impresiona, dar experiența din Italia i-a demonstrat contrariul. După câteva zile a decis să plece și în Republica Moldova, pentru a da ajutor în tratarea bolnavilor.

La începutul lunii aprilie, Maria se îmbarca în avionul cu destinația Italia.

Se oferise voluntar în echipa medicală românească trimisă să ajute la salvarea persoanelor infectate cu coronavirus.

Cu 21 de ani de experiență în domeniul medicinei de urgență, fiind unul dintre cei mai buni asistenți medicali din cadrul SMURD, și-a spus că nimic nu o mai poate impresiona, însă primul contact cu spitalul unde a fost repartizată a fost unul teribil.

„Știam că pacienții sunt în stare foarte gravă, dar mi-am dat seama de nivelul tragediei abia când am pășit în saloane. Erau zeci de persoane care respirau doar cu ajutorul aparaturii medicale. Mulți dintre ei nu puteau vorbi, dar vedeam în privirea lor acel strigăt după ajutor care spunea: Vreau să trăiesc!”.

Într-un final, echipa medicală românească s-a întors în România.

A doua zi după ce au ajuns în țară au fost anunțați că Moldova are nevoie de ajutor. Maria a anunțat imediat că merge: „Vreau să merg în Moldova, pentru că Moldova e acasă! Dar nu să mă odihnesc, ci să-mi ajut frații”.

„Deviza noastră este <Cu viața mea apăr viața>. Cum să-mi fie teamă?”, a spus ea.

sursa:digi24.ro