A treia ordonanță militară care anunță noi măsuri pentru combaterea COVID-19 în România va intra în vigoare miercuri, 25 martie.

După măsurile impuse prin prima ordonanță militară emisă pe 21 martie, Guvernul anunță Ordonanța militară 3, cu reguli mult mai stricte pentru populația României.

Declarații de presă susținute de ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, și secretarul de stat Bogdan Despescu #MarcelVela #RaedArafat #BogdanDespescu #Coronavirus #COVID19

Declarații de presă susținute de ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, și secretarul de stat Bogdan Despescu #MarcelVela #RaedArafat #BogdanDespescu #Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Marţi, 24 martie 2020

ORDIN MILITARA 3:

Articolul 1. Se interzirce circulația tuturor persoanelor, cu următoarele excepții: deplasare la locul de muncă, deplasare pentru asigurarea de bunuri, este permisă permisă deplasarea pentru asistență medicală, sau din motive justificate. Mai sunt exceptate deplasările din motive jusitificate, îngrijirea copilului, a persoanelor cu dizabilităţi. Sunt excluse activităţile sportive de echipă

Articolul 2. Deplasarea persoanelor de peste 65 de ani este permisă doar în anumite condiții.

Articolul 3. Circulația persoanelor prevăzute la articolul 2 este permisă și în afara intervalului de timp, 11.00 – 13.00, dacă se face în interes profesional, adică medicii, agricultorii care dovedesc să sunt implicați în activități didactice.

– Aceste persoane trebuie să prezinte o declarație pe proprie răspundere.

Această măsură se aplică începând de miercuri, 25 martie.

Articolul 5. Se înstituie carantinarea sau izolarea pentru toate persoanele care intră în România.

Articolul 6. Autoritățile au obligația să asigure evidențierea persoanelor fără adăpost și să asigure adăpostirea acestuia. Măsura se aplică începând cu publicarea în MO.

Articolul 9. Am fost nevoiți să mai luăm o măsură. Se suspendă toate zborurile către Franța și Germania timp de 14 zile.

Articolul 11. Pentru verificarea măsurilor de carantinare și izolare, autoritățile vor putea aplica măsuri de monitorizare a persoanelor.

Articolul 12. Documentele care expiră pe perioada stării de urgență pot fi scimbate într-un termen de 90 de zile de la încetarea stării de urgență.

Articolul 13. Suspendarea temporară a activităților comerciale nu se aplcă: vânzării produselor electronice-electrocasnice de către operatorii economice care asigură și livrarea la domiciliu.