Cercetatorii au avertizat inca de la inceputul pandemiei de COVID-19 cu privire la simptomele depresive care vor creste dupa introducerea masurilor de izolare. Acum, Organizatia Natiunilor Unite semnaleaza ca pandemia cauzeaza afectiuni psihologice la nivel global.

O criza a afectiunilor psihologice este in crestere, avand in vedere ca milioane de oameni sunt ingrijorati, inconjurati de moarte si boala si sunt fortati sa se izoleze, au spus joi expertii ONU, citeaza Reuters.

„Izolarea, teama, incertitudinea, haosul economic – toate cauzeaza sau pot cauza probleme psihologice”, a spus Devora Kestel, director al departamentului pentru sanatate mintala din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Studiile si analizele in curs arata deja impactul COVID-19 asupra sanatatii mintale la nivel global. Psihologii spun ca a fost inregistrata o crestere a numarului cazurilor de depresie si anxietate in mai multe tari.

In plus, violenta domestica a cunoscut o crestere, iar lucratorii din domeniul sanitar au tot mai mult nevoie de sprijin psihologic.

Raportul OMS mai arata ca multi oameni sunt stresati de impactul imediat asupra sanatatii si de consecintele izolarii fizice, iar multi altii se tem de infectie, de moarte si de pierderea membrilor familiei.

Milioane de oameni se confrunta cu probleme financiare, dupa ce si-au pierdut locuri de munca. Informatiile eronate si zvonurile referitoare la pandemie si nesiguranta privind durata ei ii fac pe oameni nelinistiti si deznadajduiti legat de viitor.

Raportul mai subliniaza ca autoritatile trebuie sa ia masuri pentru atenuarea pe termen lung a costurilor sociale si economice.

sursa:ziare.com