În urmă cu trei zile, Mihai Gâdea făcea o emisiune în care spunea că ”Marile Puteri au anunțat tratamentul pentru coronavirus” și că mulțumită lui s-ar vindeca pacienții în proporție de 100%. 

Aseară, tot Antena 3, dar și mai multe publicații din România au căzut în capcana imunologului Virgil Păunescu, care pretinde că a găsit vaccinul împotriva coronavirusului.

Ambele sunt știri false. Și alimentează speranța falsă

Iar dacă speranța falsă este periculoasă în viața de zi cu zi, fiindcă duce la dezamăgire și decizii greșite, ea este cu atât mai periculoasă într-o pandemie.  În lupta cu o boală pe care nu o cunosc îndeajuns, cercetătorii care iau știința foarte în serios nu au certitudini.  De fapt, oamenii care respectă știința medicală nu promit niciodată 100% eficacitate pentru un tratament, pentru că așa ceva nu există.

Dar domnul Gâdea rămâne indiferent în fața acestei evidențe. 100% înseamnă audiență mai mare, oameni mai prinși în fața televizoarelor.  Cât despre vaccinul lui Păunescu, dacă România s-ar raporta cu scepticismul mult necesar la astfel de povești, n-ați fi citit niciodată despre așa ceva. Pentru că nu e suficient ca un medic să se trezească și să anunțe că a găsit vaccinul.  În lumea civilizată este nevoie măcar de dovezi preliminare înainte de a anunța nu un vaccin, ci un biet studiu clinic pentru un vaccin.

Păunescu anunță însă ”Avem vaccinul. Azi începem testul”, pe pagina centrului medical al cărui coordonator este. Ba mai mult, Păunescu vrea o finanțare de 3 milioane de euro de la Ministerul Sănătății pentru a testa și a produce vaccinul. Crizele au fost și rămân oportunități pentru profitori, așa că astfel de cereri sau pretenții nu sunt surprinzătoare. Însă nu există în acest moment nici un motiv să-l credem pe cuvânt pe Păunescu. 

Organizația Mondială a Sănătății are o listă cu 44 de potențiale vaccinuri. Deloc surprinzător, invenția lui Păunescu nu se află printre ele.

Citeşte întreaga ştire: Pericolul speranțelor false de la Antena 3: nu există un vaccin românesc împotriva coronavirus, el nu se află pe lista celor 44 posibile vaccinuri de la ONU