A woman wearing a protective face mask and gloves shops on a market, in Illiers-Combray, on April 3, 2020, amid the spread of the epidemic COVID-19 caused by the novel coronavirus. France has been on lockdown since March 17 in a bid to limit the contagion caused by the novel coronavirus, a situation it has extended until a least April 15., Image: 511992925, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Jean-Francois MONIER / AFP / Profimedia

Conform declarației date astăzi, 27 aprilie 2020, de către președintele Klaus Iohannis, școlile, grădinițele, universitățile nu se mai deschid în acest an școlar! Mediile se vor închide cu notele existente și, începând de astăzi se schimbă intervalul în care vârstincii vor putea ieșii afară, prin Ordonață Militară.

Noul interval orar în care persoanele peste 65 de ani pot ieși din case

Presedintele Klaus Iohannis a avut astăzi, luni 27 aprilie 2020, incepand de la ora 14, o declarație de presă, la finalul ședinței convocate cu câțiva reprezentanți ai Guvernului, pe tema măsurilor de gestionare a epidemiei COVID-19.

Orele prevăzute în ordonanța militară

Astfel, se precizează că la şedinţa de azi la care au fost invitaţi premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, s-au decis noi schimbări în ceea ce privesc restricțiile pentru persoanele vârstince în această perioadă.

”De astăzi, prin ordonanță militară, se va schimba intervalul pentru persoanele vârstnice, intervalul în care vor putea ieși din case. va fi dimineața de la 7 la 11 și seara, între 19-22. Totul, pentru a putea face un pic de mișcare în jurul casei sau în jurul blocului.”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Așadar, se va promulga o nouă Ordonanță Militară care va reglementa aceste noi decizii luate de reprezentanții Guvernului și președintele Klaus Iohannis, începând din această săptămână. Noile reglementări vizează, atât anul școlar 2019 – 2020, cât și persoanele peste 65 de ani, care până la acest moment, aveau voie să se deplaseze doar în intervalul orar 11:00 – 13:00, în fiecare zi, având asupra lor Decalrația pe proprie răspundere” și doar conform reglementărilor în vigoare.

De la începutul epidemiei, preşedintele Iohannis i-a convocat cel puţin o dată pe săptămână la Palatul Cotroceni pe câţiva dintre membrii Guvernului, iar la finalul şedinţelor a punctat principalele concluzii referitoare la evoluţia situaţiei COVID-19 în România.