Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela și secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu anunță prevederile Ordonanței Militare nr. 8, care prevede unele măsuri impuse în perioada sărbătorilor de Paște.

„Este o perioadă în care fiecare își face planuri. Sunt conștient că mă adresez unui popor majoritar creștin. Au venit peste noi momente grele. Dezechilibre financiare, în vreme ce tragediile au lovit crunt pe semenii noștri. Stând în casă și evitând pe cât posibili interacțiunea cu alte persoane vom putea intra mai repede în normalitatea pe care o dorim cu toții”, a spus Marcel Vela.

„Știu că vreți să mergeți la biserică și să stați la masă cu cei dragi. Dar e mai bine așa. Acordăm o atenție importantă respectării restricțiilor pentru că nu vrem să ne confruntăm cu o explozie a cazurilor”, a adăugat ministrul de Interne.

„Reiterăm un mesaj pentru românii din străinătate: dacă veniți în țară să petreceți sărbătorile alături de familie, le veți petrece în carantină sau izolare”, a spus și secretarul de stat Bogdan Despescu.

Ordonanța militară nr. 8:

 1. cu condiția respectării măsurilor anterioare, din această seară este permisă deplasarea în afara locuinței a proprietarilor de permise de pescuit comercial, pe Dunăre şi Marea Neagră, pentru pescuit de acvacultură şi vânzare.
 2. este permisă deplasarea în afara locuinței a apicultorilor spre și de la stupină, dacă face dovada calității de apicultor.
 3. este permisă circulația în afara locuinței pentru achiziția de vehicule, piese pentru vehicule și pentru reparații.
 4. se prelungește suspendarea zborurile spre și dinspre Spania începând din 14 aprilie. Nu se aplică pentru zborurile comerciale și cele pentru asistență.
 5. piețele agroaleimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență pentru agricultori, cu obligația respectării restricțiilor
 6. se permite deplasarea agricultorilor până la și dinspre piața agroalimentară în baza declarației pe proprie răspundere și a certificatului de agricultor.
 7. farmaciile și plafarurile rămân deschise. se exceptează de la carantină lucrătorii transfrontalieri și pentru persoane care fac service pentru echipamente medicale, dacă nu au simptome.
 8. pe perioada stării de urgență se interzice și se suspendă exportul pentru următoarele produse: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de semințe, zahăr, produse de brutărie și patiserie.
 9. pe perioada stării de urgență se suspendă emiterea de certificate fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare supuse acestor resticții.
 10. se interzice încetarea sau suspendarea activității centrelor sociale, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, inclusiv centrelor private.
 11. se recomandă autorităților locale și proprietarilor să monteze dispozitive cu soluții dezinfectante la intrările în blocuri (o modificare a prevederii incluse în Ordonanța Militară nr. 7) în zilele de joi, vineri și sâmbătă dinaintea Paștelui, operatorii economici care comercializează produse alimentare își pot prelungi programul de funcționare în funcție de necesități.
 12. începând de astăzi, pentru a evita situația de la Cluj, autoritățile centrale vor aviza orice transport aerian chiar dacă aeroporturile sunt în subordinea autoritățile județene. Competența totală pentru programul de aterizare-decolare intră în competența Minsiterului Transportului.