Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că românii au voie să circule pentru a ajunge la terenurile lor agricole chiar dacă ele se află la mare distanță, de exemplu la 200 de kilometri.

Ministrul de Interne a explicat că, oricât de departe s-ar afla un teren agricol, proprietarul are voie să se deplaseze până la el pentru a-l lucra, în ciuda stării de urgență.

Ministrul Vela a precizat că, în mod intenționat, în Ordonanțele Militare nu s-a indicat o distanță maximă permisă pentru deplasare, astfel încât un proprietar din București, de exemplu, să poată ajunge la terenul său agricol, chiar dacă acest teren s-ar afla, de exemplu, „la 200 de kilometri de București”.

Ministrul a precizat, pe de altă parte, că agricultorul care se deplasează la un teren agricol trebuie să prezinte, la cererea Poliției, și actul de proprietate asupra terenului, ca să demonstreze că deplasarea este justificată.

”Am văzut o interpretare a faptului că unii sunt opriți atunci când merg la munci agricole să își lucreze terenuri, grădini, câmpuri agricole. În Ordonanță este prevăzută posibilitatea de a merge să îți lucrezi pământul. Intenționat nu am pus distanța pentru că poate locui cineva într-un oraș și poate să aibă terenul la 50 km, la 30 km, nu puteam impune distanța riguroasă de 2 km, de 20 km, de 30 km, de 100 km, pentru că sunt proprietari în București care poate au terenul la 200 km distanță. Așadar, activitatea în agricultură, munca în grădină, în loturile de teren, în tot ce ține de o plantație pomicolă sau de o exploatație agricolă, toate acestea sunt permise”, a declarat ministrul Marcel Vela.

Pe de altă parte, conform unor precizări difuzate anterior de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) din cadrul Guvernului României, dreptul de circulație pentru executarea de lucrări agricole este permis doar pentru persoanele care obțin venituri din aceste lucrări agricole, nu pentru orice proprietar de teren agricol.

„Conform Ordonanţelor Militare nr. 3 şi nr. 4 este permisă deplasarea persoanelor, fără a fi specificată o distanţă anume, pentru activităţi agricole. Această excepţie a fost introdusă, în principal, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli şi al persoanelor care obţin din activităţile agricole unicul sau principalul venit şi nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren”, a anunțat GCS.

Cel mai sigur pentru ca nu avea treaba cu politia este bine sa aveti o copie a certificatului de proprietate pe terenul unde mergeti sa-l lucrati.