Focarul de infecție de la căminul privat de bătrâni “Sf. Ilie” din Galați a ajuns la un bilanț dramatic: 103 persoane infectate și 10 decedați.  În acest centru lovit de coronavirus, aproximativ 20 de femei, care lucraseră până acum cu copii de până în 3 ani, au fost trecute la îngrijirea persoanelor în vârstă, sub amenințarea cu dosare penale, închisoare sau desfacerea contractelor de muncă. Le este teamă să vorbească și plâng la telefon.

“Tremur toată, nici nu știu pe ce lume sunt, mi-e frică pentru mine, pentru familie”, spune una dintre cele care nu au apucat, încă, să intre în azil. Stau cu teama că vor fi anunțate de DSP Galați că le-a venit rândul.

“Șase ore nu mergem la toaletă, nu bem nici apă”

Unele dintre femei au început deja lucrul. Iată mărturia uneia dintre ele pentru Libertatea: 

”Nu am avut ce face, nu puteam să riscăm să rămânem fără serviciu sau să ni se facă dosare penale. Avem echipament, combinezon, vizieră, mască, mănuși și în picioare saci menajeri, strânși cu bandă adezivă. Așa stăm cele 6 ore din tură, nu mergem nici la toaletă, nu bem nici apă. Ne e frică să atingem costumele, punem câte două-trei perechi de mănuși. Cum să nu ne fie frică?! Tocmai ce a fost luat un bătrân cu SMURD marți seară și a murit. Iar azi au mai fost găsiți doi pozitivi. Iar noi stăm acolo, între ei. Muncim din greu, pentru că majoritatea vârstnicilor de acolo sunt la pat, foarte bolnavi. Le dăm să mănânce, îi ajutăm să se îmbrace, schimbăm paturile, facem curățenie. Nu, nu schimbăm pamperși, asta nu facem nici dacă ne-ar da aur! Nu, de asta se ocupă infirmierele de acolo, ale azilului. Când terminăm, ne dezinfectăm una pe alta cu o soluție. Stăm așa 5 minute, apoi tăiem combinezoanele cu foarfeca, să nu le atingem. Avem hainele ude pe dedesubt. Tăiem combinezoanele și ca să fim sigure că nu le mai îmbracă nimeni sau, cine știe, mai rău, să ni le dea tot alea și data viitoare”.

Citeşte întreaga ştire: Infirmieră mutată cu forța din creșă în azilul din Galați, unde 10 oameni au murit de COVID: “Tăiem combinezoanele când ieșim din tură, să nu ni le dea tot pe alea data viitoare”