Pe partea de calatorii cu avionul, plecarile nu sunt atat de flexibile precum sunt cele cu masina, adica sa mai poti amana o zi doua pana iti vine testul. La o vacanta cu masina poti pierde o zi sau doua din concediu, la cele cu avion, daca ai pierdut avionul, ai pierdut vacanta, mai ales daca turoperatorii sau hotelierii nu dau dovada de flexibilitate.

Din acest motiv, consultantul in turism, Traian Badulescu, vede o scadere cu 20% a rezervarilor pe last-minute la vacantele cu avionul si un procent de 30% pentru cei care vor incerca sa reprogrameze vacanta.

„Mai mult, cred ca unii turoperatori vor scadea preturile la vacantele care vor fi rezervate de azi inainte pentru a compensa cumva costurile suplimentare care tocmai au aparut. Nu exclud reduceri de 10-15% pentru pachetele de vacanta spre insulele grecesti, avand in vedere ca, in medie, din cauza testului COVID-19 vacantele romanilor tocmai s-au scumpit cu 12-15%, in conditiile in care un pachet mediu costa 500-600 de euro.

Restrictii suplimentare

Era de asteptat ca Grecia sa introduca restrictii suplimentare, in cazul in care situatia cazurilor zilnice de infectari cu Covid-19 in Romania se va agrava.

„Pe de alta parte, Grecia traieste din turism, iar turistii romani reprezinta si in general, dar mai ales in acest an, una dintre principalele piete de incoming pentru aceasta tara. Tocmai de aceea, am estimat ca Grecia nu va bloca total accesul turistilor romani, insa in cazul agravarii situatiei, va introduce noi restrictii, precum obligatia turistilor de a prezenta test PCR negativ si la punctele de trecere a frontierei de pe aeroporturi”, a declarat Traian Badulescu, consultant in turism.

Potrivit lui, este o situatie dificila mai ales pentru turistii din provincie care au cumparat pachete turistice cu curse charter pentru insulele din Grecia.

„Aceasta deoarece centrele de testare COVID-19 din mai multe orase sunt aglomerate, se merge pe programari si este aproape imposibil ca turistii sa obtina testul in 72 de ore. In general, turistii care merg in insule, cu curse charter aeriene, isi asuma efectuarea testelor, atunci cand este posibil acest lucru”, mai spus consultantul in turism.

Tour-operatorii nu au nici o vina pentru schimbarea regulilor de trecere a granitelor, insa, in aceasta situatie, mai ales pentru zilele urmatoare, cred ca va exista intelegere si flexibilitate din partea hotelierilor greci si vor putea fi facute reprogramari.

„Hotelierii greci aveau asteptari mai mari dinspre piata romaneasca pentru lunile august – septembrie. Cu siguranta ca inca sunt multi turisti care isi doresc sa ajunga in Grecia – destinatia de outgoing favorita a romanilor – cu orice pret, insa cresterea numarului de cazuri din Romania, coroborata cu introducerea obligativitatii prezentarii testelor PCR negative la granita va contribui la diminuarea, de acum inainte, a numarului rezervarilor”, mai spune Badulescu.

Testul COVID-19 va simplifica trecerea prin aeroporturi

Intr-un fel, cel putin in cazul insulelor grecesti, unde se ajunge cu zboruri charter, prezentarea testului la granita poate simplifica situatia.

„Pana in prezent erau efectuate, aleatoriu, teste pe aeroport, iar turistii se puteau trezi si peste 3-4 zile cu surpriza neplacuta de a afla ca au fost depistati pozitiv, urmand carantinarea. Ar fi fost bine daca statul elen ar fi facut anuntul ceva mai din timp, repet, tinand cont ca in multe regiuni ale Romaniei centrele de testare sunt putine si agglomerate”, afirma specialistul.

„Asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai calatoreasca, insa trebuie sa dea dovada de precautie si de intelegere. De altfel, turismul devine, in acest an, o industrie din ce in ce mai flexibila si se observa o crestere mare a cererilor last minute”, a conchis Badulescu.

sursa:ziare.com