Noului coronavirus nu-i pasă de graniţe, pandemia este globală, însă răspunsul la pandemie îmbracă forme naţionale. Iar datele care indică dimensiunea epidemiei într-o anumită ţară, precum numărul de decese, nu sunt întotdeauna 100% comparabile. Ţările fac propriile alegeri în ceea ce priveşte metoda de raportare a infecţiilor şi deceselor de COVID-19.
COVID-19 se diferenţiază de alte epidemii virale din istoria recentă: este mult mai larg răspândit decât alte tipuri de sindrom acut respirator, mai infecţios decât gripa sezonieră şi a ucis mai mulți oameni decât Ebola.
Ar fi foarte dificilă o evidenţă corectă a numărului real de infecţii, având în vedere: Numărul redus de teste în numeroase ţări (aici intră și România). Abilitatea virusului de a se răspândi între oameni care nu manifestă simptome. În plus, COVID-19 a fost mult mai mortal decât multe alte epidemii recente. De aceea, datele legate de decese sunt mult mai relevante pentru a înţelege cu adevărat pandemia.
Numărul de decese dintr-o ţară pe zi sau pe săptămână au devenit principalii indicatori ai evoluţiei epidemiei sau eficienţei măsurilor de sănătate publică luate. Când numărul zilnic de decese începe să scadă, este un semn bun, semn că epidemia este pe cale să se inverseze. Aceste rate de decese sunt folosite şi pentru a estima nevoile sistemului medical în viitorul apropiat.
România are un sistem fără extreme de raportare, conform Politico Cei de la Politico, una dintre platformele de jurnalism din SUA cu cea mai analitică abordare, au investigat felul în care mai multe ţări europene abordează problema morţii de COVID-19 şi le-au împărţit în trei categorii: cele cu o definiţie îngustă, cele cu o abordare mixtă şi cele cu o definiţie mai largă. Din perspectiva cercetării Politico, România este în categoria de mijloc, ceea ce înseamnă că nu exagerăm cu definiţia epidemiologică nici într-o parte, nici în cealaltă. 
S-a murit sensibil mai mult în 2020 față de 2019 Când vorbim despre mortalitatea în exces ne referim la faptul că toate țările afectate au în 2020 sensibil mai mulți morți decât în 2019.  “Mortalitatea în exces” este un indicator foarte util în pandemia actuală, mult mai de încredere decât alţi parametri. Ideea este să fie luat ca reper numărul de decese din anul anterior, iar diferenţa dintre numărul de decese pentru aceeaşi perioadă din 2020 faţă de 2019 este considerată “mortalitatea în exces” şi ea cuprinde, în mare, şi morţile cauzate de COVID-19 care au scăpat testărilor sau diagnosticării.
Sigur, discuţia este mai largă şi nu 100% din “excesul de morţi” sunt cauzate de coronavirus, deşi majoritatea survin, probabil, pe fondul epidemiei. Pe de o parte, în ţările cu măsuri foarte restrictive privind circulaţia oamenilor, este de aşteptat să scadă numărul de decese cauzate de accidentele de maşină, de pildă.
Pe de altă parte, într-un sistem axat atât de mult pe rezolvarea cazurilor de COVID-19, pacienţii cu alte afecţiuni severe – de la cancere la AVC – tind să primească îngrijiri mai slabe sau să aibă acces mai redus la intervenţii decât în alţii anteriori. Sau pur şi simplu se tem mai mult de spitale şi amână ei înşişi mersul la medic pentru alte probleme medicale, de teama coronavirusului.
Care este sistemul românesc de raportare a decesului de COVID-19

În România, COVID-19 trebuie să fie menţionat pe certificatul de deces, dacă testele au confirmat că noul coronavirus este cauza morţii sau că are o legătură probabilă cu decesul. La noi sunt numărate decesele, indiferent dacă s-au petrecut în spital sau nu.


“Noi, epidemiologic, suntem mai catolici decât papa”, crede o sursă din Ministerul Sănătăţii. “Toate cazurile de deces care au şi COVID sunt raportate ca decese de COVID-19 la noi. Dacă un pacient face infarct şi avea COVID, la noi e mort de COVID. De aceea, noi avem o rată de mortalitate destul de mare: undeva la 6%”, explică acesta.
Marea Britanie, în topul ţărilor cu cele mai multe morţi Modele matematice realizate la începutul epidemiei de Institute for Health Metrics and Evaluation indicau că Marea Britanie ar putea avea cel mai mare număr de decese din Europa: până la 66.000.  
Chiar dacă astăzi această cifră pare mult exagerată, bazându-ne pe rata zilnică de decese din Regat, este încă posibil ca Marea Britanie să termine pandemia ca una din ţările europene cu cele mai multe morţi de COVID-19. Experţi citaţi de The Guardian spun chiar că Marea Britanie ar putea da până la 40% din decesele înregistrate pe continentul european.  La această oră, cu peste 30.000 de decese, Marea Britanie a depăşit deja Italia şi Spania la numărul total de morţi de COVID-19, deşi ţările mediteraneene au atins mai devreme vârful epidemiei. Principalul motiv pentru care acest lucru se întâmplă este diferenţa de severitate a măsurilor de carantină luate, britanicii având o abordare mult mai relaxată a epidemiei.

sursa:libertatea.ro