Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că şcolile nu se vor mai deschide în acest an de învăţământ. 

„S-a decis astăzi ca, pentru majoritatea elevilor, în acest an şcolar, grădiniţile, şcolile, universităţile să nu se mai redeschidă. Anul şcolar se va termina pe 12 iunie… Nu se deschid şcolile, nu se deschid universităţile, continuă învăţământul la distanţă. Anul şcolar se va încheia cu mediile încheiate şi evităm riscuri majore. Nu ar fi posibil în şcolile noastre să se respecte distanţarea între elevi. S-a renunţat la ideea redeschiderii şcolilor”, a declarat preşedintele. El a argumentat că faptul că elevii s-ar duce la şcoală ar implica două riscuri mari: există riscul ca elevii să ducă boala la şcoală şi de la şcoală acasă.

Șeful statului a mai anunțat că elevii din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a, vor putea reveni la şcoală între 2-12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naţionale. „Vor fi 10 elevi într-o sală de clasă, maxim două-trei ore vor sta acolo şi se vor pregăti pentru examenele naţionale. Acestea se vor organiza cum au fost planificate, dar cu respectarea unor reguli de distanţare: intră pe un coridor ies pe alt coridor, se va măsura temperatura, se va face dezinfecţia”, a explicat Iohannis.

În decizia luată s-a ținut cont și de modul în care au acționat și alte țări din UE afectate de pandemia de Covid-19. „Am dorit să aflăm unde experimental s-au deschis şcolile. Într-o provincie din Franţa s-a deschis experimental şcoala şi experimentul nu a decurs bine, Elevii au fost testaţi pozitiv şi mai mulţi dascăli au ajuns la terapie intensivă”, a mai spus Klaus Iohannis.