Un medicament ieftin și disponibil pe scară largă poate ajuta la salvarea vieților pacienților grav bolnavi de coronavirus, arată rezultatele preliminare ale unui studiu derulat la Oxford. Specialiștii britanici spun că tratamentul în doze mici cu Dexametazonă reprezintă un progres major în lupta împotriva virusului, informează BBC.
O echipă a Universității Oxford a condus studiul în cadrul căruia aproximativ 2.000 de pacienți au fost tratați cu Dexametazonă, în vreme ce alți 4.000 de pacienți au beneficiat de tratamentul obișnuit, rezultatele celor două grupuri fiind apoi comparate.

În cazul pacienților care respirau cu ajutorul ventilatoarelor, rezultatele tratamentului cu Dexametazonă arată că riscul de deces a fost redus de la 40% la 28%, iar în cazul celor cărora li se administra oxigen, riscul mortalității a fost redus de la 25% la 20%.

Prof. Peter Horby, cercetătorul șef al studiului, a declarat că până în prezent, Dexametazona ”este singurul medicament în cazul căruia s-a dovedit că reduce mortalitatea – și o reduce semnificativ. Este un progres major”.

Totuși, el a mai avertizat că acest medicament nu are efect în cazul persoanelor care prezintă simptome ușoare de infectare cu coronavirus și care nu au nevoie de ajutor ca să respire.
Rezultatele studiului l-au entuziasmat și pe premierul britanic Boris Johnson.


Ce este Dexametazona

Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului, Dexametazona este recomandată, printre altele, în tratamentul bolilor reumatice și autoimune, afecțiunilor tractului respirator (astm bronșic, difterie), ale pielii, afecțiuni ale sângelui, edem cerebral, în mai multe tipuri de cancer, precum și în cazul tratamentul greței și vărsăturilor cauzate de chimioterapie.

sursa:libertatea.ro