Pandemia cauzata de SARS-CoV-2, prima de aceste proportii cu care se confrunta Europa postbelica, poate schimba, asa cum i se prezice, geopolitica si poate reaseza actorii mari pe tabla, dar are efecte mult mai mici sau macar intarziate in politica interna.

La Bucuresti, PSD ramane inamicul cel mai mare, tapul ispasitor e distribuit in toate actele, iar Opozitia are mai mereu cate o competitie interna. Iar romanii se declara trasi pe sfoara.

Una dintre concluziile unui sondaj IRES publicat luni, in prima zi de stare de alerta reglementata, spune ca jumatate dintre romani crede ca autoritatile au mintit in perioada de criza pandemica.

Autoritatile au ascuns informatii importante despre SARS-CoV-2, declara cei intrebati, iar registrul e cel al polarizarii, pentru ca, pe cat cred unii ca pandemia nu e reala, face parte dintr-un scenariu conspirationist sau macar dintr-o exagerare speculata economic si/sau politic, pe atat cred altii ca pandemia e mult mai agresiva, bolnavii si mai ales mortii sunt mult mai multi, dar statul musamalizeaza drama, asa cum, nu-i asa?, a facut si la Colectiv.

Doar o treime dintre romani, arata IRES, considera statul un partener de incredere.

Restul se simte tras pe sfoara, chiar daca sfoara poate duce in directii contradictorii. Acest rezultat poate fi citit in oglinda cu un altul: in proportie majoritara, romanii cred ca politicienii, nu specialistii au luat decizii in aceasta perioada.

Fara sa facem multe permutari, asta inseamna ca neincrederea in stat si autoritati se asaza pe convingerea ca statul si autoritatea sunt politice/politizate. E tocmai mesajul pa care presedintele Klaus Iohannis, care a intrat in aceasta criza cu un plus de legitimitate, l-a transmis in ultimele mesaje: batalia e (si) politica.

In momentul in care Klaus Iohannis a asezat PSD pe agenda, romanii (intr-o proportie mare) au avut, si ei, un raspuns politic.

Dusmanul cel mare ramane PSD, tara trebuie in continuare depesedizata, vedeti ce se petrece in Parlament, e nevoie ca presedintele si Guvernul sa lucreze sincron si puterea lor sa nu se impiedice de pesedisme, a transmis presedintele. „Pentru ca PSD…” lucrurile merg prost.

Asadar, daca PSD a ramas la fel de puternic incat poate duce tara in rau, dupa tot efortul facut de romani la scrutinul european si la cel prezidential si in conditiile in care anticipatele au cazut, iar localele raman cu un singur tur, pe ce sa se aseze increderea in autoritati?

Din acest motiv, introducerea luptei politice pe agenda a fost prematura sau prost gestionata, iar efectul a fost acutizarea neincrederii cronice ca statul are habar si buna-credinta in a-ti proteja viata.

sursa:ziare.com