Subiecte la română la Evaluare Națională 2020 primite de elevii de clasa a VIII-a

Primul dintre subiectele la română la Evaluare Națională 2020 a fost un text din „Zborul” de Sorin Titel. Elevii au avut între cerințe să noteze sinonime pentru anumite cuvinte, să menționeze rolul cratimei sau să explice formarea cuvintelor subliniate.

A doua cerință la subiectul I la română la Evaluare Națională 2020 a constat în redactarea unei compuneri de minim 150 de cuvinte în care să motiveze apartenența la genul epic a textului dat.

La al doilea dintre subiectele la română la Evaluare Națională 2020 elevii au primit alt text, despre viața lui Traian Vuia, pe baza căruia au avut de rezolvat alte 6 cerințe, precum și să redacteze o compunere în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate.

În corectarea lucrărilor la română se ține cont dacă elevii dovedesc înțelegerea unui text literar sau nonliterar, pornind de la cerințe date. De asemenea, se are în vedere sesizarea corectitudinii și a valorii expresive a categoriilor morfosintactice, a mijloacelor de îmbogățire a vocabularului și a categoriilor semantice studiate, a ortografiei și a punctuației, redactarea diverselor texte, cu scopuri și destinații diverse, adaptându-le la situația de comunicare concretă, utilizarea în redactarea unui text propriu a cunoștințelor de lexic și de morfosintaxă, folosind adecvat semnele ortografice și de punctuație.

Evaluarea Națională 2020 are în acest an o sesiune specială pentru absolvenții clasei a VIII-a care nu pot în ziua examenului, au febră peste 37,3, sunt în izolare sau în carantină. Candidaților care au participat la una sau mai multe dintre probele de examen, dar care nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele susținute în etapa anterioară a Evaluării Naționale 2020, desfășurate în perioada 15-18 iunie 2020.

În acest an, Ministerul Educației a anulat simularea la română și matematică pentru Evaluare Națională 2020, punând la dispoziția elevilor teste de antrenament cu subiecte la română și matematică.

sursa: hotnews.ro