România e la un pas să piardă reforma pe care o aşteaptă de 30 de ani în educaţie. Un proiect care prevede implementarea unei noi programe școlare s-a blocat în sertarul ministrului. Monica Anisie ceruse la începutul anului şcolar reformarea programei învechite, care îi plictiseşte de multe ori pe elevi. Experţii s-au conformat şi au venit cu un draft, însă deocamdată documentul nu a ajuns spre aprobare pe masa Guvernului.

Ce presupune proiectul: materii mai puține și la alegere

Mult așteptata revoluție din educație ar fi simplificat programul elevilor și i-ar fi canalizat pe ceea ce ar fi vrut să urmeze în viață: din cele 15 materii pe care le are, în medie, un elev de gimnaziu, ar putea rămâne doar 8 domenii mari.

În clasa a V-a și a VI-a elevii ar trebui să aprofundeze șase arii ale învățării obligatorii și două la alegerea elevului.

Iar în prag de examen al maturității, tinerii care ar urma să termine liceul ar putea alege cinci materii după preferințe și să rămână cu trei din trunchiul comun.

Elev: Părinții au dat BAC-ul din aproape aceeași programă din care dau și eu

„Noi funcționăm după același cadru din 2003. Am vorbit cu părinții mei, ei au dat BAC-ul din aproape aceeași materie și programă din care dau și eu. Prin această pilotare, Ministerul Educației chiar putea să invoveze arhitectura curriculară. Acum nu se mai întâmplă acest lucru doar pentru că o hârtie a rămas blocată într-un minister”, spune Antonia Pup, președintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Profesor: Zilnic elevii îmi spun la ce-mi trebuie formula asta?

„Cred că este o oportunitate pentru școala noastră, pentru că e nevoie de o schimbare curriculară de multă vreme în învățământul românesc. În situația în care un curriculum este stabilit la nivelul școlii, părinții și elevii au posibilitatea să își aleagă ce au de studiat, în funcție de aptitudinile, de interesele lor”, spune Ștefania Duminică, director de școală gimnazială.

– În primul rând s-ar schimba metoda de predare. Să fie mai adaptată pentru copii și conținuturile să fie mai relevante pentru viitorul lor, arată și Viorel Dorobanțu, director de școală gimnazială.

– De câte ori copiii vin la dvs. și se plâng: domnule profesor, pe bune dacă îmi trebuie formula asta?

– Zilnic! Zilnic!

– Ce le spuneți?

– Că încercăm să rezolvăm și singura soluție de care am putut să ne agățăm a fost această pilotare, dar să sperăm că nu se va opri, totuși.

Proiectul a fost primit cu brațele deschise și de către părinți.

Ce mai lipseşte?

Marian Staş – inițiatorul proiectului: „Mă uit în ochii premierului și spun: Domnule prim-ministru Ludovic Orban, semnați Hotărârea de Guvern! Publicați Hotărârea de Guvern pentru înființarea școlilor-pilot în Monitorul Oficial și faceți acest cadou copiilor la 1 iunie, de Ziua internațională a copilului!”

sursa:digi24.ro