Secretarul de stat Raed Arafat a declarat într-un interviu care va fi difuzat sâmbătă la Digi24 că aceste zile sunt cruciale pentru evoluția epidemiei de coronavirus în România. El și-a susținut afirmația cu calcule matematice care arată că măsurile de relaxare se suprapun în această perioadă pe un trend crescător al cazurilor de Covid-19. 

„Acum sunt zile cruciale, pentru că vedem o creștere a numărului de cazuri. Weekendurile au devenit cu mai mare risc, oamenii se duc la cluburi, la terase. Am văzut poze, se vede clar că sunt mai mulți oameni care nu sunt din aceeași familie așezați la o singură masă. Îmi pare rău, dar vor fi controale în această perioadă”, a afirmat Raed Arafat.

El a avertizat că pericolul este cu atât mai mare în weekend, când lumea este liberă și are tendința să iasă la aer, la terase, să socializeze, iar riscul transmiterii virusului este mai mare.

Aceeași tendință de creștere se observă și în privința deceselor înregistrate, a mai arătat Raed Arafat, spunând că înainte eram într-o situalție mai bună.

Secretarul de stat a prezentat comparat perioada în care se înregistrau sub 200 de cazuri noi pe zi cu ultimele zile, în care se raportează peste 300 de cazuri zilnic.

„Dacă rămânem la 150-200 de cazuri noi pe zi suntem într-o zonă sigură”, a spus Raed Arafat, completând că este mai îngrijorat decât acum o lună. 

El a amintit că în prima fază a relaxării oamenii au respectat noile măsuri impuse, ceea ce nu s-a mai întâmplat în faza a doua a relaxării.

Pe lângă aceasta, Arafat i-a criticat pe medicii care transmit mesaje că virusul nu este atât de periculos, arâtând că astfel de afirmații publice subminează eforturile autorităților.

În ultimele 24 de ore au fost 320 de cazuri noi. Este a treia zi în care numărul de cazuri depășește 300.

sursa:digi24.40