Mai multe vase şi statuete care au o vechime de peste 6.000 de ani au fost expuse în premieră, marţi, la Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani, în cadrul expoziţiei „Civilizaţia Cucuteni. Artefacte vechi în vremuri noi”.

Expoziţia din „Sala oglinzilor”, organizată cu prilejul redeschiderii muzeului după trei luni de la declanşarea pandemiei de coronavirus, scoate în evidenţă pictura şi sculptura maeştrilor cucutenieni prin piese care nu au mai participat la expoziţii locale, naţionale sau internaţionale.

Exponatele, cu valoare de patrimoniu, provin din situl arheologic Ripiceni, acolo unde, în ultimii 15 ani, arheologii Muzeului Judeţean din Botoşani, împreună cu specialiştii de la Universitatea ‘Ştefan cel Mare’ din Suceava, au cercetat civilizaţia Cucuteni.

„Este o expoziţie care întruneşte, în cea mai mare parte a sa, piese arheologie, vase, statuete şi alte artefacte descoperite în ultimii ani în situl arheologic de la Ripiceni din judeţul judeţul Botoşani. Mai ales în ultimii doi-trei ani, cercetările s-au axat pe acea mega structură de peste 1.000 de metri pătraţi descoperită în centrul aşezării şi care ne-a dat piese de patrimoniu deosebite, de la statuete unicat, deocamdată, care sunt foarte bine păstrate, de dimensiuni foarte mari, pictate, până la complexe de cult, cum ar fi cele trei vase binoclu care au fost descoperite împreună. Sunt vase de cult, pentru că nu au fund, nu sunt vase utilitare şi care, spun specialiştii, ar reprezenta cuplul uman, bărbatul şi femeia”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Judeţean, Aurel Melniciuc.

Printre exponate se află şi câteva statuete masculine din cultura Cucuteni, considerate piese rare.

Expoziţia cuprinde, de asemenea, o serie de panouri cu ajutorul cărora publicul poate urmări procesul de restaurare a vaselor sau statuetelor din cultura Cucuteni.

sursa:agerpres.ro