Guvernul a aprobat în ședința de marți hotărârea privind prelungirea stării de alertă și odată cu ea, mai multe măsuri ce vor fi impuse în următoarea perioadă. Astfel, vor fi redeschise creșele, grădinițele și afterschool-urile pe perioada vacanței de vară, însă va rămâne oligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile închise. Rămân închise restaurantele, inclusiv cele din mall-uri, dar vor fi permise slujbele religioase.
Principalele măsuri din starea de alertă:

Rămâne obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în spațiile comerciale.

Se redeschid creșele, grădinițele și afterschool-urile pe perioada verii.

Cei care vin din țările care nu se află pe lista de excepții a INSP vor intra în carantină sau izolare 14 zile.

Cei care încalcă măsura izolării sau carantinării intră din nou în carantină alte 14 zile și suportă toate costurile.

Rămân interzise protestele, procesiunile religioase, precum și evenimentele culturale, artistice, sportive în spațiile închise, cu excepția celor din cadrul structurilor și bazelor sportive, organizate conform ordinului de ministru.

Sunt permise spectacolele de tipul drive-in, însă doar dacă în aceeași mașină sunt membrii ai aceleiași familii, iar spectacolele, concertele și festivalurile sunt permise doar cu maximum 500 de spectatori, cu locuri pe scaune, la distanță de cel puțin doi metri și cu mască de protecție.
Sunt permise slujbele în biserici, dar cu număr redus de credincioși înăuntru și cu condiția respectării regulilor de distanțare și de igienă.

Rămân închise restaurantele, inclusiv cele din mall-uri.

Activitățile recreative și sportive în aer liber sunt permise cu participarea a maximum șase persoane care nu locuiesc împreună.

Evenimentele private în spații închise sunt permise cu participarea a cel mult 20 de persoane și cu respectarea regulilor de distanțare fizică.

Evenimentele private în spații deschise sunt permise cu participarea a maximum 50 de persoane.

Sunt interzise grupurile mai mari de șase persoane care nu aparține aceleiași familii. Rămâne interzisă intrarea în România a cetățenilor străini, cu excepția membrilor de familie ai cetățenilor români și ai altor state membre UE, cu rezidență în România, celor care au o viză de lungă de ședere sau permis de ședere, celor care se deplasează în interes profesional, a personalului diplomatic sau consulor, persoanelor în tranzit, persoanelor care au nevoie de protecție internațională.

Rămân închise mai multe puncte de trecere a frontierei. Rămâne obligatoriu triajul epidemiologic la intrarea în instituții și la locurile de muncă.

sursa:libertatea.ro