La aproape 24 de ore de la conferința de presă în care Iohannis a prezentat scenariile privind începerea anului școlar și la doar două ore după ce Libertatea a prezentat argumentele că acest calcul este lipsit de acuratețe, Administrația Prezidențială transmite, într-un comunicat, că șeful statului a comunicat publicului o formulă de calcul greșită.

”Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate”, spune Klaus Iohannis, marcând o premieră într-un mandat și jumătate, pentru că e pentru prima oară când folosește acești termeni neechivoci prin care își cere scuze!
Dragoș Garofil, secretar de stat la Ministerul Sănătății, una dintre instituțiile implicate în stabilirea formulei, a explicat cum stau lucrurile. “Este vorba de numărul de cazuri noi la 14 zile, deci este rata de noi infectări cumulată la 14 zile raportată la 1.000 de locuitori”, a spus secretarul de stat Dragoș Garofil. Aceeași formulă de calcul o prezintă acum și Administrația Prezidențială.

Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile “verde”, “galben” sau “roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către președintele României.

Administrația Prezidențială: Totodată, președintele precizează că “metoda de calcul este stabilită de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și reprezentanții Ministerului Sănătății și subliniem că nu a fost comunicată corect Administrației Prezidențiale de către Ministerul Sănătății”.

sursa:libertatea.ro