Direcția de Sănătate Publică Botoșani informează că vineri, 13 martie 2020, la ora 08.00, în județul Botoșani existau 279 persoane autoizolate la domiciliu (în acest număr fiind incluși și membrii familiei) și 39 în carantină.

De la momentul instituirii măsurii de autoizolare, Serviciul de Control în Sănătate Publică Botoșani, în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani, a sancționat contravențional două persoane care nu au respectat măsura autoizolării, cu o amendă de 10.000 de lei și respectiv 20.000 de lei.

Sunt negative testele recoltate până la acest moment. 

”Solicităm persoanelor sosite din zonele afectate responsabilitate, declararea tuturor informațiilor necesare pentru evaluarea riscului epidemiologic (localitățile în care au locuit în ultimele 14 zile anterior revenirii în țara, contactul cu persoane infectate cu noul coronavirus) și respectarea cu strictețe a măsurilor dispuse de autorități”,

Teodor Ferariu, director executiv în cadrul DSP Botoșani

DSP amintește că până la data de 31 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire, se restricționează activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, în spații închise cu participarea a peste 100 de persoane.

În cazul evenimentelor cu un număr de până la 100 de participanți, a căror organizare este neapărat necesară, organizatorul are obligația să asigure dotarea cu materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape de hârtie, dezinfecție frecvență a clanțelor de la uși, în special ale toaletelor, cât și a altor suprafețe, etc.). De asemenea, în cazul în care o persoană care a participat la eveniment se va confirmă pozitiv la Covid 19, organizatorul are obligația de a pune la dispoziția DSP Botoșani Iistele nominale cu datele de contact ale participanților.

Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se sancționează conform Art. 352 din Codul penal și a Art. 34 lit .m) din HG nr. 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, cu modificările și completările ulterioare. Informații pentru populație, informații pentru personalul medico-sanitar, evaluare de risc, sfaturi pentru călători, precum și situația la nivel global/național actualizată zilnic Ie găsiți pe site-ul www.cnscbt.ro.