Magazinele din mall-uri rămân închise luni dimineață, când se vor redeschide centrele comerciale din țară. Retailerii vor fi două zile în grevă generală, urmate de alte forme de protest, până vor ajunge la o înțelegere cu proprietarii centrelor comerciale. Proprietarii de magazine cer să le fie anulate chiriile pe perioada cât mall-urile au fost închise în pandemie, spune Cosmin Savu-Cristescu, secretar executiv al Organizației Patronale a Retailerilor din România (RORETAIL).

„Chirie zero pe perioada cât au fost închise mall-urile din cauza stării de urgență și de alertă”, a anunțat Cosmin Savu-Cristescu pentru Digi24.ro care este principala doleanță a proprietarilor de magazine din mall-uri. El spune că negocierile cu proprietarii mall-urilor vor continua până duminică noapte, înainte de redeschiderea mall-urilor.

De miercuri încolo, magazinele se vor deschide pentru clienți, însă vor avea afișate pancarte, iar angajații vor purta banderole care să anunțe protestul.

Pe lângă pierderile generate de lipsa vânzărilor în magazine în această perioadă, proprietarii acestora ar trebui să plătească și chiriile, chiar dacă nu au putut folosi spațiile, în vreme ce proprietarii de mall-uri ar fi singurii care ies din această criză fără nicio pierdere, a explicat Cosmin Savu-Cristescu. El susține că industria de retail nealimentar ar fi cea mai afectată de criză.

Pe lângă chirii, se pune și problema angajaților. La o medie de cinci angajați pe magazin, ar fi circa 12.500 de angajați care lucrează acolo, iar patronii nu vor să renunțe la ei.

„Nu s-a luat în considerare nicio concediere, sunt oameni pregătiți, cu experiență, la care patronii nu vor să renunțe”, a mai arătat Cosmin Savu-Cristescu.

sursa:digi24.ro