Image source: (Sursa foto: © Christian Hartmann/Reuters)
Image source: (Sursa foto: © Christian Hartmann/Reuters)

În plină pandemie de COVID-19, unii pacienți riscă să moară din cauza infecțiilor bacteriene dobândite în spital, mai degrabă decât din cauza virusului în sine, au descoperit doi cercetători din Belfast.
Deși COVID-19 este o boală respiratorie cauzată de un virus, mulți pacienți cu sistemul imunitar slăbit pot dezvolta și co-infecții bacteriene. Problema este că utilizarea antibioticelor ca tratament standard pentru COVID-19 ar putea provoca o creștere accentuată a rezistenței antimicrobiene, avertizează cercetătorii de la Queen’s University Belfast.
Cercetătorii mai spun că sistemul imunitar răspunde diferit la SARS-CoV-2 (coronavirusul care provoacă COVID-19) atunci când organismul este atacat simultan de o infecție bacteriană, ceea ce duce la rezultate clinice mai grave și crește severitatea bolii. Având în vedere aceste descoperiri, cercetătorii îndeamnă cadrele medicale să acționeze cu prudență și să fie atente la riscurile unor co-infecții bacteriene, în special într-un cadru spitalicesc, unde acest lucru se poate întâmpla cu ușurință din cauza infecțiilor nosocomiale.
”Lipsa unor terapii pentru tratarea pacienților severi cu COVID-19 i-a determinat pe clinicieni să folosească o serie de tratamente pentru a modifica activitatea sistemului imunitar”, a spus profesorul Bengoechea într-un comunicat de presă, cu implicația că acest lucru ar putea face pacienții mai vulnerabili la co-infecții bacteriene. “Astfel de intervenții pot crește riscul de infecții respiratorii bacteriene secundare potențial fatale. Prin urmare, trebuie luat în considerare dacă vreo terapie nouă poate afecta sistemul imunitar al pacienților. Credem că există o nevoie urgentă de a dezvolta noi substanțe terapeutice pentru a trata COVID-19 care vizează scenariul de co-infecție cu virusul /bacteriile, a detaliat profesorul.
Antibioticele antrenează o nouă generație de bacterii care sunt rezistente la tratament

Studiul naște îngrijorări și cu privire la impactul COVID-19 asupra rezistenței antimicrobiene. Rezistența la antibiotice apare atunci când un antibiotic nu mai este eficient împotriva bacteriilor.
De fiecare dată când o persoană ia antibiotice, bacteriile sensibile sunt ucise, dar germenii rezistenți care supraviețuiesc pot fi lăsați să crească și să se înmulțească. Cu timpul, aceste populații rămase pot deveni atât de puternice și răspândite, încât antibioticele își pierd eficiența. Uneori, creșterea dozei de antibiotic poate ajuta la combaterea unei infecții mai severe, dar în alte cazuri – și acestea sunt din ce în ce mai frecvente -, nicio doză nu pare să controleze creșterea bacteriană.
Învățăm multe despre acest virus în fiecare zi. Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte care apare este asocierea cu bacterii și alte co-infecții microbiene la cei mai bolnavi.

”Cercetările noastre sugerează că infecția bacteriană, combinată cu infecția virală, înrăutățește probabil prognoza COVID-19, deși nu știm încă măsura reală. Creșterea rezistenței antimicrobiene la bacterii înseamnă că această situație este mai greu de tratat. Este clar că vom avea nevoie de noi medicamente care să țină cont atât de virus, cât și de bacterii”, a adăugat Bamford.

sursa:liberatatea.ro