Evitați să achiziționați aceste tipuri de lapte! Citiți eticheta înainte! Este foarte important. APC (Asociația Protecția Consumatorului) a analizat 35 de sortimente de lapte. Inspectorii ANPC sunt și ei în alertă, anunță Voxbiz.ro

S-au verificat laptele Poiana Florilor, Olympus, Lactag, Carrefour, 365, Covalact de Ţară, Monor, Lăptăria cu caimac, Drag de România, Albalact, Rarăul, ProdLacta, SIM, Boni, Vreau din România, Oke, Pilos, Zuzu, Napolact, Milli, Proxi, Vadul Laptelui, Muller, Fulga şi Auchan.

Ce lapte este cel mai bun?

  • numai două mărci de lapte conţin lapte nestandardizat, şi anume „Lăptaria cu caimac” cu lapte pasteurizat la temperatură joasă, fără a fi prelucrat „lapte aşa cum îl dă vaca”, respectiv marca Muller care conţine lapte din Germania, tratat termic prin procedeul UHT;
  • valoarea energetică per 100 ml lapte variază între 60,5 calorii şi 72 calorii;
  • cantitatea de glucide din 100 ml lapte variază între 4 grame şi 4,8 grame;
  • cantitatea de proteine din 100 ml lapte variază între 2,9 grame şi 3,5 grame

Ce s-a descoperit?

80% din laptele consumat de români este standardizat!

Laptele standardizat este un lapte prelucrat!

Laptele standardizat conţine lapte praf, lapte parţial smântânit, lapte smântânit sau grăsimi din lapte!

Un pahar de lapte conţine până la 180 de calorii!

Un pahar de lapte conţine până la 12 grame de glucide!

Un pahar de lapte conţine până la 8,7 grame de proteine!

„Cel mai bun lapte atât din punct de vedere organoleptic, dar şi din punct de vedere al nutrienţilor continuţi şi al beneficiilor aduse organismului este laptele nestandardizat, cel care nu a fost prelucrat prin adăugarea de lapte parţial smântânit sau lapte smântanit sau orice adaos permis de lege sau omis prin acţiuni de lobby de legislaţia actuală.

Din păcate, 99% dintre cei care consumă frecvent lapte nu ştiu să facă diferenţa, pe baza informaţiilor trecute pe etichetă, între un lapte standardizat şi unul nestandardizat, aşa cum îl dă vaca, fapt ce reiese foare clar din oferta de lapte de consum existentă la vânzare în marile structuri comerciale.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.