Săptămâna trecută, câțiva bolnavi internați la Institutul “Matei Balș”, printre care și ÎPS Pimen, au beneficiat de terapia cu plasmă convalescentă, privită de medici ca o soluție pentru stabilizarea bolnavilor critici de COVID-19 – sau chiar vindecarea lor. Ar fi necesară aplicarea ei și la Iași, unde șase persoane infectate au dezvoltat forme severe. Însă în Iași nu există donatori.
La Iași – susține Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase – foarte mulți și-au dat acordul pentru prelevare, însă apoi, o parte dintre ei nu s-au prezentat la centrul de transfuzii. Iar cei care au respectat programarea erau anemici și nu puteau dona.
Nu se știu încă exact beneficiile tratamentului cu plasmă acordat în COVID-19, dar este o oportunitate de tratament pe care trebuie să o folosim. Au fost mulți doritori când erau în spital, dar când am dat listele la centrul de transfuzii unii nu au mai venit deloc, deși au spus că vor, iar alții nu au fost eligibili fiindcă erau anemici.

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași: În momentul de față, sunt șase pacienți cu COVID-19 internați la Terapie Intensivă. Managerul spitalului spune că e greu de stabilit care dintre ei ar putea primi tratamentul, fiindcă trebuie făcute o serie de analize și starea lor este în continuă schimbare. Dar ar vrea să le dea o șansă.

Medicii din Iași nu știu încă în ce măsură ajută Remdesivir. Unul dintre cei doi pacienți cu COVID decedați azi, 13 mai, la Iași, se afla sub tratament cu acest medicament. Starea unui alt pacient s-a îmbunătățit însă semnificativ după administrarea antiviralului. La Iași sunt în prezent 163 de pacienți confirmați cu COVID-19 internați la Spitalul de Boli Infecțioase și 10 suspecți.  
sursa:libertatea.ro