Aceasta este una dintre cele mai cunoscute iluzii optice din lume. În funcție de elementele pe care te concentrezi atunci când te uiți la ea, vezi fie o femeie tânără cu capul întors într-o parte (spre dreapta), fie profilul unei bătrâne ce privește înainte (spre latura stângă a desenului).

Cercetătorii australieni și-au propus să afle dacă există o corelație între vârsta observatorului și imaginea pe care acesta o vede prima în faimoasa iluzie optică.

O iluzie optică celebră

Iluzie optica 01
„Soția și soacra”. Foto: Wikimedia

Pentru asta, oamenii de știință au recrutat 383 de participanți (242 de bărbați și 141 de femei), cu vârste cuprinse între 18 și 68 de ani. Fiecărui subiect i s-a arătat imaginea timp de o jumătate de secundă.

Apoi, i s-a cerut să precizeze genul și, cu aproximație, vârsta persoanei pe care a văzut-o. Cei mai mulți au văzut mai întâi femeia tânără, cercetătorii speculând că acest lucru s-ar putea datora faptului că mulți participanți erau tineri.

Un test cu rezultate surprinzătoare

Iluzie optica 02
Colierul de la gâtul tinerei este gura femeii în vârstă. Foto: Wikimedia

Când i-au separat pe cei mai tineri 10% de cei mai bătrâni 10% (adică au înlăturat „extremele” de vârstă), cercetătorii au descoperit că cei mai bătrâni vedeau mai întâi bătrâna, iar cei tineri, femeia tânără.

Astfel, testele echipei de la Universitatea Flinders au arătat că, de cele mai multe ori, femeia care iese prima în evidență în această iluzie optică depinde de vârsta privitorului. Statistic, persoanele cu vârsta între 18 și 30 de ani au tendința de a vedea tânăra mai întâi.

Cei care au peste 30 de ani au observat cu preponderență bătrâna. Practic, această cercetare pare să confirme că percepem fizionomiile în mod diferit, în funcție de vârsta pe care o avem.

Dar, așa cum se întâmplă în studiile psiho-sociologice, există excepții: tineri care vor vedea în primul rând „soacra” și vârstnici ce vor observa mai întâi „soția”.


Tu ce ai văzut prima oară? Spune-ne în secțiunea de comentarii dacă descoperirile cercetătorilor se confirmă.

sursa: https://incredibilia.ro/