Deși sună ca o glumă, o boală pornită de la un liliac ar putea să-și găsească remediul în anticorpii unei lame.
O echipă de cercetători cu membri de la Universitatea din Texas Austin (SUA), Institutele Naționale de Sănătate și Universitatea Ghent (ambele din Belgia) au creat un nou tratament contra virusului SARS-CoV-2 prin combinarea a doi anticorpi naturali produși de lame.  Studiul se află în stadiu de pre-proof (a fost acceptat pentru publicare, dar trebuie editat pentru a se conforma cu structura jurnalului științific Cell).
Tratamentul trebuie să treacă de fazele de testare preclinică și clinică înainte de a fi aprobat pentru uz la scară largă. 
De ce lamele? Lamele (animalul, nu instrumentul de bărbierit) și alți membri ai familiei camelidelor, explică autorii, produc două feluri de anticorpi ca răspuns în fața virusurilor. Unul dintre acestea este foarte asemănător cu cei umani, pe când celălalt are o structură mult mai compactă, cu molecule de aproximativ un sfert din mărimea primei categorii.
Tratamentul discutat în acest studiu a fost creat prin combinarea a două molecule din acești nanocorpi și se leagă chimic de proteinele pe care coronavirusul le folosește pentru a infecta celulele umane (proteine de tip “spike”), blocându-le chimic. 
Diferența dintre un tratament bazat pe anticorpi și un vaccin este dată de cum acţionează Vaccinurile sunt folosite preventiv. Acestea prezintă organismului o formă inactivă sau slăbită a unui virus pentru a-i da șansa să dezvolte propriii anticorpi, și conferă protecție pentru o perioadă (o lună sau două) după administrare.
sursa:libertatea.ro