Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat, în urmă cu câteva minute, miercuri după-amiază, că infecţia cu coronavirus a ajuns la nivel de Pandemie. Noul coronavirus este primul de acest fel care ajunge la scară de pandemie, declarat de OMS.
Declaraţia a fost făcută de dicrectorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, după ce numărul de cazuri la nivel mondial a depăşit 115.00 în peste 110 ţări.


Pandemia (gr. πᾶν pan „tot” + δῆμος demos „popor”) este o epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare, într-o țară, în mai multe țări sau continente. În decursul istoriei omenirii multe boli infecțioase au provocat pandemii, unele cu consecințe devastatoare: ciuma, variola, tifosul, holera, febra galbenă, tuberculoza, gripa.

Ultima pandemie a fost declarată în anul 2009, gripa porcină, care a durat aproape 2 ani, a înregistrat peste un miliard de îmbolnăviri şi peste jumătate de milion de decese.

„Cuvântul pandemie nu este unul care să fie folosit uşor ori în mod neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări”, a spus directorul OMS.

Conform celui mai recent bilanţ, numărul infecţiilor cu noul coronavirus a ajuns la 118.000 la nivel mondial, iar peste 4.200 de oameni au murit.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) are criterii stricte pentru definirea unei situaţii de pandemie. În general, se ajunge la această situaţie în cazul epidemiilor răspândite pe multe continente şi dacă există un grad mare de răspândire la nivel internaţional şi în comunităţi.

În privinţa măsurilor care ar trebui luate într-o astfel de situaţie, unităţile medicale trebuie să fie pregătite pentru un aflux mare de pacienţi, să facă stocuri de medicamente antivirale şi să avertizeze populaţia despre situaţie. De asemenea, oamenii trebuie să asculte sfaturile autorităţilor, să nu iasă din case dacă sunt bolnavi şi să evite locurile aglomerate.