Julie, 16 ani, este cea mai tânără victimă a coronavirusului din Franţa. Acum o săptămână, ea avea doar o mică tuse, aparent benignă.

„Nu vom primi niciodată un răspuns”, spune mama ei. La vârsta de 16 ani, Julie A. a murit de coronavirus la Paris, devenind cea mai tânără victimă franceză a pandemiei, despre care se crede că afectează în principal persoanele în vârstă sau vulnerabile, relatează L’Express.

„Este un moment de netrăit”, spune Sabine, mama fetei. Vorbind cu viteză maximă, ea evocă „şocul pierderii unui copil”, „sensul vieţii”, obligaţia de a „continua”.”Ar fi trebuit să avem o viaţă clasică”, spune ea, contactată telefonic de AFP, joi, la domiciliul său din suburbiile Parisului.

„Avea doar o tuse”, repetă Sabine. O tuse mică, benignă, care a apărut acum o săptămână, pe care a încercat să o trateze cu sirop, plante şi inhalaţii. Sâmbătă, Julie începe să simtă dificultăţi de respiraţie.

„Nimic înspăimântător, îi era greu să-şi tragă răsuflarea”, îşi aminteşte mama ei. Apoi vin crizele de tuse, care o împing luni să-şi ducă fiica, fără probleme de sănătate deosebite, la medic. Medicul generalist găseşte o insuficienţă respiratorie „acceptabilă”. El decide să cheme ambulanţa, în cele din urmă pompierii sunt cei care sosesc. Costume complete, măşti, mănuşi, „ca din filmele SF”, spune mama.

Ei o duc pe fată, purtând o mască de hârtie pe sub masca de oxigen, la cel mai apropiat spital, în Longjumeau, Essonne. Sabine se duce acasă. Când sună la spital puţin mai târziu, i se spune despre o tomografie, o opacitate pulmonară, „nimic grav”. Un test la Covid-19 este în curs de desfăşurare. Dar în timpul nopţii, Julie, care suferă acum de insuficienţă respiratorie, este transferată la Spitalul de Copii Necker din Paris. Încă două teste la Covid-19 sunt în curs de desfăşurare.

„Mă doare inima”
 

Julie este internată în terapie intensivă marţi. Este instalată într-o cameră mică, cu ursuleţi pictaţi pe pereţii albaştri. „La 16 ani, mergi încă la pediatrie, eşti tânăr”, spune Sabine. Când vine pentru a-şi vizita fiica după-amiaza, aceasta este anxioasă, vorbeşte, dar oboseşte rapid: „Mă doare inima în piept”, spune ea. 

Dar rezultatele ultimelor două teste de Covid-19 aduc veşti bune: negativ. „Deschidem uşa dormitorului, asistentele nu mai pun echipament special, doctorul ridică degetul mare pentru a-mi spune că totul este în regulă”, spune Sabine. Julie pare să fi evitat ce e mai rău. E târziu, Sabine pleacă acasă, promite că se va întoarce a doua zi. 

Târziu în noapte, un apel: rezultatul primului test făcut la spitalul din Longjumeau tocmai a sosit, Julie este pozitivă la Covid-19 şi starea ei se deteriorează, trebuie să fie intubată. „Nu-ţi vine să crezi. Credem că s-au înşelat. Şi de ce aceste rezultate vin atât de târziu?”, întreabă Sabine. „Încă de la început, ni s-a spus că virusul nu afectează tinerii. Am crezut asta, ca toţi ceilalţi”, spune Manon, sora mai mare a lui Julie. 

„Într-o oră”

În jurul orei 0:30, un alt apel telefonic: „Veniţi, repede!” „Atunci m-am panicat. Sunt cuvinte care te fac să înţelegi”, explică Sabine.

Citește mai mult aici – https://m.mediafax.ro/coronavirus/o-adolescenta-de-16-ani-a-fost-ucisa-de-covid-19-in-franta-marturia-sfasietoare-a-mamei-ei-avea-doar-o-tuse-19024343