Primarii mai multor orașe din Europa sau America și-au anunțat intenția de a transforma, cel puțin parțial, spațiul public, pentru a oferi oamenilor posibilitatea de a se distanța social în perioada în care vor conviețui cu virusul, scriu The Guardian și Forbes. Cei mai ambițioși edili vor să profite de moment pentru a reinventa orașul pe termen lung.
Unele orașe au anunțat deja măsuri, cum ar fi construirea a sute de kilometri de noi piste de biciclete în Milano sau Mexico City ori lărgirea trotuarelor și interzicerea accesului mașinilor în anumite zone ale cartierelor în New York sau Seattle, scrie Forbes.
Inițiativele ar trebui să permită oamenilor să se miște în siguranță, respectând distanțarea socială, care pare a fi norma în următorii ani, dar fără să aglomereze și mai mult traficul de pe șosele sau rețeua de transport în comun. “Prioritatea noastră imediată este să protejăm sănătatea rezidenților și să depășim epidemia. Dar, în același timp, trebuie să ne uităm mai departe la felul în care ne vom ține locuitorii în siguranță în viitor. Felul în care ne structurăm eforturile de recuperare acum va defini orașele noastre pentru următoarele decenii”, a declarat primarul orașului Milano, Giuseppe Sala,
Parisul, cel mai ambițios Parisul are unul dintre cele mai ambițioase programe. Primarul Anne Hidalgo va aloca 300 de milioane de euro pentru lărgirea rețelei de benzi de bicicletă, care va urma, practic, liniile de metrou existente.
sursa: libertatea.ro