China nu este încă în afara pericolului. Experții spun că este nevoie de 14 zile consecutive în care să nu se înregisteze nicio infecție nouă înainte de a considera că epidemia s-a sfârșit cu adevărat. Rămâne de văzut dacă virusul nu cumva reapare odată cu reluarea vieții obișnuite și ridicarea restricțiilor de circulație, subliniază NYT. Astfel, reînceperea școlii este pozibilă numai cu luarea unor măsuri serioase de protecție.

De la sfârșitul anului trecut, China a înregistrat în total 80.894 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus. Au fost 3.237 de decese, încă sunt active 8.043 de cazuri, dintre care 2.622 sunt în stare gravă. Restul s-au vindecat. Rezultă o rată de contaminare de 56 de oameni la un milion, mult mai mică decât este, de pildă, acum, în Italia (591).

In alta provincie elevii poartă pălării de un metru pentru a păstra distanţarea socială

Elevilor din China li s-a cerut să poarte ”pălării de un metru” pentru a putea păstra distanța socială în momentul în care se vor întoarce la școală. 

Un videoclip a surprins mai mulți elevi în timp ce purtau pălării cu bastoane întinse pe ambele părți pentru a putea păstra distanța de un metru față de colegii săi, în momentul în care s-au întors la școală.

În China, elevii s-au întors la școală după o pauză de trei luni, ca măsura de siguranța în contextul pandemiei de coronavirus. 

Ideea pălăriilor de un metru a fost sugerată de școala primară Yangzheng din Hangzhou, provincia Zhejiang din estul Chinei. Directorul instituției susține că aceste pălării îi pot ajuta pe elevi să păsteze distanțarea socială.

„Îi încurajăm pe studenții noștri să poarte pălăriile pentru a rămâne la cel puțin un metru unul de celălalt”, a spus directorul pentru presă.

China și-a diminuat restricțiile de călătorie, deoarece țara observă o scădere constantă a cazurilor de coronavirus. Orașul Wuhan, unde a început pentru prima dată pandemia, a susținut că a externat toți pacienții cu COVID-19 din spitale, marcând progrese semnificative pentru China.

Între timp, zeci de mii de studenți din ultimul an de liceu și liceu din Shanghai și Guangzhou s-au întors luni în campus în timp ce studenții absolvenți din liceele din Beijing au reluat  astăzi cursurile. Toate școlile și universitățile trebuie să impună măsuri stricte de prevenire pentru a opri răspândirea bolii, inclusiv oferirea de măști gratuite pentru față, dezinfectarea campusului și amenajarea unor zone de carantină.

De asemenea, școlile trebuie să instaleze instalații de screening cu termometre ultra roșii pentru a monitoriza temperatura studenților.