Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj puternic cu ocazia Zilei Naționale a României, subliniind importanța solidarității dintre cele două țări într-o perioadă marcată de incertitudine geopolitică.
Alegerile recente din România au evidențiat fragilitatea democrației, avertizează Sandu, amintind că „distanța de la democrație la autoritarism poate fi foarte scurtă”. Această realitate, resimțită și în Republica Moldova, subliniază nevoia urgentă de vigilență și implicare civică.
„Duminica, am retrăit emoțiile alegerilor noastre. Ele ne-au pus degetul pe rană, dar ne-au amintit și de puterea unui popor care se mobilizează în fața pericolului”, a declarat președinta Republicii Moldova. Sandu a subliniat că speranța nu este suficientă, ci este nevoie de acțiune concretă pentru apărarea valorilor democratice.
Președinta Sandu și-a exprimat încrederea că poporul român își va apăra țara la urmatoarele alegeri: „Viitorul Moldovei depinde și de calea pe care o alege România. Am toată încrederea că veți apăra România, cu toate lucrurile pe care le iubim la ea.”
Relația specială dintre România și Moldova a fost punctul central al discursului. „Este o bucurie să celebrăm împreună Ziua Națională a României. Această zi ne amintește de legătura profundă dintre cele două maluri ale Prutului”, a afirmat Sandu, accentuând legăturile istorice, lingvistice și culturale.
„Noi, cei din Republica Moldova, iubim România așa cum iubești o soră mai mare: pentru că avem aceleași rădăcini, aceeași limbă, aceeași credință într-un viitor mai bun. Orice biruință a României este și biruința noastră. Orice greutate o trăim împreună”, a adăugat ea, evidențiind solidaritatea dintre cele două națiuni.
Sandu a recunoscut provocările comune cu care se confruntă ambele țări, dar a subliniat că aceste momente dificile oferă prilejul de a demonstra că „împreună suntem mai puternici”. „Mai mult ca oricand, Republica Moldova are nevoie de o Romanie puternică. O Romanie puternică este o Romanie europeană. Moldova și România, unite sub steagul Uniunii Europene, vor fi mai puternice împreună”, a conchis președinta Moldovei.
În final, președinta a evidențiat dorința de unitate și cooperare: „Știm ce înseamnă despărțirea – 50 de ani de granițe închise și tăceri impuse de un regim care ne-a vrut străini unul față de celălalt. Nu mai vrem să fim separați. Vrem să mergem împreună, liberi, spre un viitor comun.”