Discutia despre Libertate este din ce in ce mai ascuțită in ultimele zile. Covidul, izolarea în casă, carantina, masca, paravanul, măsurarea temeperaturi….oh, cată privare de libertati !

Toți am strigat in gura mare ca ni se incalca libertatea atunci cand ni s-a cerut sa stam in casa.

Apoi am strigat ca ni se incalca libertatea cand ni s-a cerut sapurtam masti.

Apoi cand ni s-a cerut sa ne lasam scanati pe frunte cu termometrul/ laser…

Insa…este acesta momentul in care noi pierdem Liberatatea? sau este doar momentul crudei treziri in care vedem ca ne-am pierdut cam de mult libertatea….

Si Libertatea nici nu am pierdut-o, nici nu ne- a luat-o nimeni…ci am cedat-o de bunavoie, amagiti de mirajul stralucitor al unei vieti mai bune.

Precum in istoria amerindienilor, in care indienii “vindeau”aur conchistadorilor, pentru margele colorate si apa de foc.

Libertatea nu ne este acum furata, oricat am plange de dupa garduri. Noi am cedat de mult libertatea, puterea si demnitatea umana, din momentul in care am ciopartit acest pamant si l-am impartit , lasand pe unii din semenii nostri, mai putin bataiosi, pe dinafara.

Acest Pamant al tuturor, transformat in marfa. Acest Pămant al abundentei, care trebia sa ne hraneasca pe toti, priveste nepunticios cum multi dintre copiii sai adorm flamanzi si chiar mor din lipsa de hrana.

Ne-am cedat libertatea in momentul in care apa a devenit propritatea cuiva, si platim pentru ea.

Ne-am cedat libertatea când am renunțat sa ne cultivam hrana si stăm la rând in supermarketuri ptr hrana noastră cea de toate zilele.

Ne-am cedat libertatea atunci când ne-am vândut timpul/viată pentru o leafa.

Când ne-am vândut/ abandonat creativitatea si imaginația in numele siguranței vieții zilnice.

Când ne- a plăcut concurenta, când am urât diversitatea, când am validat nedreptăți si distrugeri asupra altor ființe umane, asupra altor rase, altor specii…

N-am pierdut/abandonat libertatea de multa vreme, suntem de mult oițe in staul.

Ne păcălim cu confortul, civilizația, cu jucăriile acestei lumi (mașina, piscina, cinematograful, malluri, săli de wellnes, calatorii transoceanice….etc, etc…)

Însă a tipă ca ni se fura libertatea când ni se scanează temperatura e hilar, ireal, ridicol….Care libertate ni se fura ? Libertatea de a sta la coada sa cumpăram pui congelați ? libertatea de a merge 10 ore la munca si de a lua un salariu care ne ajunge o săptămână(daca spunemnorocoși cu așa un salariu)…libertatea de a intra la banca sa plătim ratele făcute astfel  incat sa fim sclavi 30 de ani ptru un acoperiș de 50mp?

Ce libertăți mai pierdem Acum, cu scanerul asta? Libertatea de a gândi am abandonat-o Tv- ului , mass mediei si internetului….Libertatea de a trai cum dorim am abandonat-o școlilor, care ne învață de la 7 ani cum trebuie sa trăim in viitor pentru a ne fi bine….Ne-am abandonat libertatea de a ne hrăni singuri, de a ne trata singuri, de a ne proteja singuri…

Drama nu este că ni se ia temperatura când intram la marketuri, ci tot acest drum care ne-a adus pana aici. Nu exista nici o libertate care sa ne fie luata acum, ci doar distrugerea iluziei ca aveam libertate….

Noi suntem Sistemul, nu ceva din afara noastră…Noi ne tolănim, renunțăm, lenevim, ne tăvălim in confort, in  „siguranța”…si confortul are costuri.

Costul se numește Sistem. Am creat un Sistem, si acum ne plângem de el, ca ne fura Libertatea.Nu libertatea ne lipsește, ci capacitatea de a înțelege ca Noi suntem pereții închisorii, si Libertatea este in interiorul pereților. Noi o ținem captivă.

Există o singură libertate la care sa ne întoarcem, Aceea de a ne Trezi.

DANIELA VIZITEU- Psiholog,Yoga Trainer